Se coc vinetele, se decojesc si se lasa la scurs. Se face acelasi lucru cu ardeii si gogosarii . Se incinge uleiul; se toaca ceapa marunt si se prajeste in uleiul incins.
Se adauga ardeii, capia sau gogosarii, trecuti prin masina de tocat si se amesteca totul bine. Se lasa sa se dinstuie putin si se pun morcovii rasi.
Se pune sare si piper dupa gust, si zahar daca doriti zacusca mai dulce.Dupa ce scade bine, se adauga vinetele macinate si bulionul. Se amesteca intruna.
Cand intreaga compozitie scade indeajuns iar uleiul se ridica la suprafata , zacusca e gata.
Intre timp se pregatesc borcanele: se pun in cuptor la incalzit si se scot, cate unul, pentru a fi umplut cu zacusca fierbinte. Se pun capace si se aseaza sub paturi, la cald, pana cand se racesc .
Mi se pare prea lichida zacusca din poza. Eu nu pun morcov, ever! Nu-mi place sa ma-mpusti, morcovul! E bun in ciorbe, in supe si in inca 2-3 mancaruri dar atat, in rest sa n-aud de morcov, ca fac alergie! Nu-mi mai place la reteta asta ca sunt date toate prin masina de tocat iar ardeiul crud nu este atat de gustos ca cel copt. Eu le toc la cutit sau, daca ma grabesc, le dau foarte putin la robot cu functia puls in asa fel incat sa ramana fasii de ardei sau de gogosar. Despre cantitati nu comentez pentru ca fiecare face cat vrea si cat are nevoie. Cred ca scazuta in cuptor la foc mic iese mult mai gustoasa mai ales daca i-ai mai pune si cateva foi de dafin si niste boabe de piper pentru aroma.
Prea mult ulei , o jumatate de litru e suficient . Eu folosesc numai gogoosari si nu-i coc , ii tai felii si-i incing impreuna cu ceapa taiata pestisori pana se inmoaie bine dupa care ii dau prin masina de tocat impreuna cu vinetele . E mult mai putina munca si gustul e acelasi . Nu am folosit niciodata morcovi , e o idee .
Este foarte gustoasa.Asa o fac si eu, numai ca eu "incing" si morcovul putin cu ceapa (dupa ce ceapa a devenit usor "sticloasa".)La cantitatea aceasta de vinete eu as pune 1kg de morcov si nu as adauga zahar pentru ca o sa ia dulceata morcovului...
Comentarii (44):
A iesit super delicioasa zacusca ! O reteta minunata
Intradevar delicioasa
Super de buna .....am facut si eu
Buna!!!!
Mi se pare prea lichida zacusca din poza. Eu nu pun morcov, ever! Nu-mi place sa ma-mpusti, morcovul! E bun in ciorbe, in supe si in inca 2-3 mancaruri dar atat, in rest sa n-aud de morcov, ca fac alergie! Nu-mi mai place la reteta asta ca sunt date toate prin masina de tocat iar ardeiul crud nu este atat de gustos ca cel copt. Eu le toc la cutit sau, daca ma grabesc, le dau foarte putin la robot cu functia puls in asa fel incat sa ramana fasii de ardei sau de gogosar. Despre cantitati nu comentez pentru ca fiecare face cat vrea si cat are nevoie. Cred ca scazuta in cuptor la foc mic iese mult mai gustoasa mai ales daca i-ai mai pune si cateva foi de dafin si niste boabe de piper pentru aroma.
Prea mult ulei , o jumatate de litru e suficient . Eu folosesc numai gogoosari si nu-i coc , ii tai felii si-i incing impreuna cu ceapa taiata pestisori pana se inmoaie bine dupa care ii dau prin masina de tocat impreuna cu vinetele . E mult mai putina munca si gustul e acelasi . Nu am folosit niciodata morcovi , e o idee .
Asa fac si eu zacusca, doar că pun vreo 2 kg. de morcovi, iese fff. bună și nu deranjează firea.
N-ai invatat la scoala ca dupa forma prescurtata a unitatilor de masura (kg, g, ml etc.) nu se pune punct?
Este foarte gustoasa.Asa o fac si eu, numai ca eu "incing" si morcovul putin cu ceapa (dupa ce ceapa a devenit usor "sticloasa".)La cantitatea aceasta de vinete eu as pune 1kg de morcov si nu as adauga zahar pentru ca o sa ia dulceata morcovului...
Si vreau sa incerc cu morcovi cred ca fff buna !!!