Amestecam faina cu sarea, adauga, oul, la sfarsit adaugam apa dar portionat si cu grija s-ar putea sa constati ca nu e nevoie de atata apa cata scrie la ingrediente . Rezultatul final este un aluat elastic.
Nu este nevoie sa-l framantati prea mult, sa nu se intareasca. Una am mai adaugat si o lingura de ulei, nu scrie in reteta dar mie asa mi s-a parut ca trebuie. Intindem aluatul si-l decupam cu un pahar , rotundurile de aluat ce rezulta le luam rand pe rand, punem in mijlocul lor cate o lingurita de umplutura, le pliem si lipim marginea, apasand cu ajutorul unei furculite.
Umplutura este, in esenta, cea de la placinta de branza dulce:- 300 gr. branza grasa de vaci - un ou - zahar sincer desi detest formularea, ei bine, n-am ce face, am pus dupa gust- un plic de zahar vanilinat sau o fiola de esenta de vanilie- doua linguri de faina- doua linguri de gris Amestecam toate ingredientele pana se omogenizeaza.
Bucatile de pierogi se pun la fiert intr-o oala in care am turnat si nitel ulei. De asemenea e de recomandat sa nu fierbeti in aceeasi oala pierogi cu umpluturi diferite. Va dati seama ce-ar iesi daca unele din bucati s-ar sfarama ce mai, ar fi un talmes balmes. Sunt fierte cand se ridica la suprafata apei.
Sosul: Dizolvati pe foc 100 grame de zahar cu o lingura de unt si 250 grame de frisca lichida. Intai am topit zaharul cu untul, apoi turnam putin cate putin frisca, mestecati cu nadejde si aveti grija sa va feriti din calea aburilor ce se ridica vertiginos din oala in care tocmai ati turnat frisca. Bineinteles, o solutie ar fi ca frisca sa fie usor incalzita, atunci impactul intre ingrediente n-ar mai fi asa furtunoasa.