Intr-un castron se pune toata faina si in mijloc se face o adancitura si se pune drojdia, putina apa si putina faina. Se amesteca usor si se lasa aproximativ 15 minute pana cand drojdia incepe sa lucreze si se umfla putin. Dupa aceasta se pune restul de apa, sarea si o lingura de ulei se amesteca usor pana se incorporeaza toata faina. Se framanta pana cand aluatul se desprinde de degete. Se pune aluatul la dospit si se cresteaza in mijloc ca sa poata creste iar pe deasupra puneti faina pentru ca aluatul sa nu prinda pojghita. Se lasa la dospit aproximativ 50 de minute pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Apoi, pe masa tapetata cu faina se scoate aluatul din castron si se imparte in doua se framanta putin si preagtim aluatul pentru tava in care va fi pus. Se pune pe tava (in cazul meu in tavile de cozonac) si le lasa inca vreo 10 -15 minute sa creasca. Intre timp incalzim cuptorul la 170 grade si dupa ce au crescut painicile noastre din tava se dau la cuptor pana se rumenesc bine! Imediat ce se scot de la cuptor se scot si din tavi si se uda cu putina apa deasupra, apoi se invelesc intr-un stergar pana se racesc.
Cred ca nu trebuie adaugata toata apa odata ,dv spuneti in reteta 2-3 cani de apa calduta ,daca folosesc 3 cani ar putea iesi aluatul prea moale ,daca folosesc 2 cani ar putea iesi prea tare..trebuie precizata cantitatea de apa..2 sau 3 cani cu apa neaparat, daca a-ti gatit aceasta reteta .
Comentarii (16):
Am gătit
Buna,usor de pregatit,imi place.
SI EU AM INCERCATO SI O IESIT PERFECT
Cred ca nu trebuie adaugata toata apa odata ,dv spuneti in reteta 2-3 cani de apa calduta ,daca folosesc 3 cani ar putea iesi aluatul prea moale ,daca folosesc 2 cani ar putea iesi prea tare..trebuie precizata cantitatea de apa..2 sau 3 cani cu apa neaparat, daca a-ti gatit aceasta reteta .
Asta-i adevarata paine de casa
Multumim pentru reteta.O sa fac si eu neaparat piine de casa
Ok
SUPER
Acum o fabric
O reteta trditionala pe care am mai facuto si iasa de minune.