Petitchef

Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca

Aperitiv
6 porții
1 oră
30 min
Foarte ușor

Ingrediente

6

Preparare

  • Facem o maia din drojdie, o lingura de miere, o ceasca de faina si 2 cesti de apa - ideea e sa fie ca smantana groasa. Lasam maiaua sa cresca, la loc cald, 15 minute.
  • Facem aluatul din maia, 1ou, sare, faina si apa.
    Mixam foarte bine, adaugand apa treptat, pana iese un aluat ferm.
  • Prima crestere a aluatului - lasam ligheanul langa un loc cald (pe aragaz), acoperit, timp de 30 de minute (aproximativ).Punem alautul pe masa de framantat, presarata cu faina si incepem sa il framantam, adaugand uleiul. Framantam rulandu-l si apasandu-l, asa este mai a usor.
  • Daca aluatul se lipeste, incepem sa il trantim usor de masa, pe toate partile; oricum e bine sa facem si aceasta operatiune, pentru ca aluatul devine mai pufos si nu mai trebuie framantat prea mult.
    Punem aluatul din nou la crescut, timp de 40 de minute, linga ochiul aragazului.
    Va creste mult.
  • Incepem sa modelam painea:impartim aluatul in 3;
    formam 3 rulouri pe care le impletim; nu se cere mare dexteritate; de obicei, painea iese ceva mai lunga decat tava, si atunci o presam usor cu mainile, de la capete spre centru, pana de vine cat tava; tot in acest fel corectam distributia aluatului, daca cumva facut o paine mai subtire intr-o parte.
  • Punem painea in tava si o mai lasam sa creasca 15 minute; modelat 2 trandafiri, dar la copt au luat-o razna.Dupa ce a crescut painea, o ungem cu celalalt ou, presaram mac si o dam la copt in cuptorul infierbantat dinainte; se coace la un foc mediu.Painea mea a crescut atat de mult incat a ajuns la tavanul cuptorului si nu puteam s-o scot. De fapt, trebuia s-o pun intr-o tava mai mare, cum sunt acelea pentru cozonaci mari.Cand repetat reteta, recent, am facut din aceeasi cantitate 2 paini potrivite.


Poze

Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 2
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 3
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 4
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 5
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 6
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 7
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 8
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 9
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 10
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 11
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 12
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 13
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 14
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 15
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 16
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca - poza 17

Întrebări:




Comentarii (15):

21/03/2021

Vai capul tau de gospodină

(0) (0) Abuz
17/09/2016

Foarte buna imi place o sa fac si eu

(0) (0) Abuz
11/01/2014

Faina apa drojdie=paine

(0) (0) Abuz
17/03/2013

Promite bine,acum o fac

(0) (0) Abuz
09/02/2013

:*
:*

(0) (0) Abuz
18/12/2012

Delicioas eu am incercato

(0) (0) Abuz
02/12/2012

Foarte tare pofta buna

(0) (0) Abuz
01/11/2012

Mmmmmmm de incercat

(0) (0) Abuz
18/10/2012

Felicitari

(0) (0) Abuz
28/08/2012

Arata delicios! Cred ca e o super-painica!

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 2

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Paine toast - de casa
Paine toast - de casa
15 porții
2 h 35 m
Ușor
3 / 5
Rețetă Pâine cu usturoi în stil stea
Pâine cu usturoi în stil stea
1 porții
5 min
Foarte ușor
Rețetă Paine cu usturoi si patrunjel
Paine cu usturoi si patrunjel
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Paine brioche fara unt, super pufoasa
Paine brioche fara unt, super pufoasa
8 porții
4 h 50 m
Ușor
Rețetă Pâine arici umplută în stil tartiflette
Pâine arici umplută în stil tartiflette
6 porții
35 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Paine impletita aromata cu pesto
Paine impletita aromata cu pesto
4 porții
2 h 50 m
Foarte ușor

Articole conexe

Painea de casa, o paine fermecata! Painea de casa, o paine fermecata! Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica? Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica? Pizza delicioasă pregatită în casă Pizza delicioasă pregatită în casă

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează