Din ingredientele de mai sus se face un aluat, cu sau fara maia, cum va place (noi il facem fara) care se frământă bine de tot timp de 30 de minute. Aluatul trebuie să iasă mai curând moale, dar bun de întins. Se lasă la crescut la căldură, intr-un castron sau lighenas acoperit cu un servet curat aproximativ 30-40 de minute.
Se împarte apoi aluatul în 3, se întinde cu sucitorul pe o planşetă dată cu ulei şi se rulează fiecare din cele 3 părţi, apoi se împleteşte in trei. Se pune în tava unsă bine cu ulei, la crescut şi deasupra se aşează încă o tavă de aceeaşi mărime ca un capac. Pâinea mai stă la dospit încă 20 de minute.
După aceea se pune in cuptorul preîncălzit la foc potrivit, aşa cum se află, cu tava aceea deasupra, ca un capac. După o jumătate de oră cel mult, se scoate tava de deasupra şi se lasă pâinea să se coacă liber încă minim 20 de minute. In total ea stă la cuptor aproximativ o oră.
Când este gata, se scoate şi se răstoarnă imediat pe un fund din lemn şi se umezeşte cu palma, pe deasupra, cu apă. Apoi se acopera cu un şervet de bucătărie curat.
Se poate pregati aluatul in masina de paine,exact cantitatile descrise,unde dureaza dospitul 1,30 ore dupa care luati aluatul si-l puneti intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie e copt .Lasati alautaul sa se mai dospeasca putin pana se incinge cuptorul si apoi introduceti tava pentru aprox.50-60 minute.Este excelenta!
Asa da. Am tot citit pe net retete de paine de casa, cica "ca pe vremea bunicii" si m-a apucat rasul, retetele contin: lapte, oua, zahar si ulei de masline. Ei bine, eu am prins si strabunica si 2 bunici pricepute. Retetele lor contin doar faina, drojdie (facuta de ele), sare si apa (nici macar unt de lemn ca e pacat mare, asa zicea strabunica) Painea facuta de ele? Vis al papilelor.;). Eu pun ulei, ca sunt mai comoda. Concluzie. Felicitari autorului!
Comentarii (22):
Se poate pregati aluatul in masina de paine,exact cantitatile descrise,unde dureaza dospitul 1,30 ore dupa care luati aluatul si-l puneti intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie e copt .Lasati alautaul sa se mai dospeasca putin pana se incinge cuptorul si apoi introduceti tava pentru aprox.50-60 minute.Este excelenta!
Asa da. Am tot citit pe net retete de paine de casa, cica "ca pe vremea bunicii" si m-a apucat rasul, retetele contin: lapte, oua, zahar si ulei de masline. Ei bine, eu am prins si strabunica si 2 bunici pricepute. Retetele lor contin doar faina, drojdie (facuta de ele), sare si apa (nici macar unt de lemn ca e pacat mare, asa zicea strabunica) Painea facuta de ele? Vis al papilelor.;). Eu pun ulei, ca sunt mai comoda. Concluzie. Felicitari autorului!
Sa gatiti si dumneavoastea aceasta reteta a fost asa de bunn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arata foarte bine si cred ca este si buna
Superb
Ok
Am facut colaci rotunzi si o sa incerc sa fac si lipie.....
Sergiu.
Arata foarte bine!
Estefooartebuna
Buuuuuna