Mai intai se pune susanul negru intr-o tava si se coace la cuptor cateva minute pana capata un miros placut.
Se pune intr-un castron si se piseaza se adauga si zaharul si uleiul de susan si se piseaza pana se obtine o pasta consistenta, se lasa deoparte.
Faina de orez glutinos este diferita ca si consistenta fata de faina de grau. Este mai fina, iar in combinatie cu apa, devine foarte maleabila, intocmai ca o plastilina. Se gaseste in orice supermarket chinezesc, eu am gasit-o in Dragonul Rosu.
Intr-un castron se pune faina de orez, se face o adancitura in mijlocul ei si se toarna apa rece se amesteca bine pana se obtine o pasta foarte fina nelipicioasa ca o plastilina , daca e prea uscata, mai adaugati cateva picaturi de apa. Daca este lipicioasa, mai adaugati o lingurita de faina de orez.
Rupem bucati din acest aluati si facem niste bilute de marimea unei nuci luam o biluta astfel formata o turtim usor si cu degetul apasam in mijlocul ei pana ii dam o forma de "palariuta".
In golul format punem o jumatate de lingurita din pasta de susan si inchidem aluatul, dandu-i din nou forma rotunda de biluta dupa ce terminam toate bilutele de umplut, asezam pe foc o oala cu apa rece, cand a clocotit, punem in ea bilutele umplute. Trecem usor cu lingura printre ele ca sa nu se lipeasca de fundul oalei galustele sunt fierte atunci cand se ridica la suprafata apei, acest lucru nu dureaza mai mult de 7, maxim 10 minute.
Se pun in boluri individuale si se servesc calde in apa in care au fiert aluatul nu este dulce, insa umplutura da aluatul este lipicios, usor gumilastic, ciudat la o prima degustare dar pe moment ce le consumati, o sa vi sa para chiar.
Comentarii:
Excelent