Ei bine, aici e vorba de cate stiuci beneficiati si de ce calibru e fiecare stiuca, pentru ca in functie de ele si de marimea lor, aveti mai multi sau mai putini ficaciori.Fata de emisiunea lui Radu Anton Roman, unde a pregatit ficatul unei singuri stiuci, eu am avut posibilitatea sa prind 7 stiuci, destul de mari, care aveau ficateii maricei.
Si a incercat sa-i gatesc pe toti. De ce zic ca a incercat, pentru ca dupa ce ne-a reintors de pe balta, la gazda mea, bunul meu prieten Paul, a dorit sa fac un dus, dupa peripetiile pescaresti in care a ars de viu pe soarele torid pe care l-a avut la partida de pescuit si am uitat sa dau indicatiile pretioase celui care se apucase sa curete pestii pe care i-am pescuit .
Si din cauza aceasta, unii ficaciori de stiuca, au fost prea brutal scosi din pantecele pestelui si au rupt si fierea care s-a spart si a compromis ficatul stiucii. Dar nu-i bai! A reusit sa recuperez dintre maruntaiele aruncate ale stiucilor , ficateii a 4 sau 5 stiuculite.
Fane, sper ca data viitoare sa fii cu bagare de seama cand lucrezi cu o stiuca. Dupa cum se vede in poze, ficatii de stiuca au o culoare mai mult apropiata de culoarea laptilor de peste, decat a unei culori clasice de ficaciori . Asa cum spunea si Radu Anton Roman acesti ficatei sunt o delicatesa pe care pescarii din Delta o cunosc foarte bine si o pretuiesc mult de tot.Am spalat ficateii cu multa apa rece .
Dupa ce a spalat foarte bine ficateii de stiuca in apa rece, am incins o tigaie in care a adaugat untul. Conform retetei lui Radu Anton Roman, la un ficatel de stiuca, se adauga 50 de grame de unt. Eu a pus aprotimativ 70-80 de grame pentru toti ficaciorii si a fost suficient. Lasam sa se incinga untul si punem ficaciorii la prajit. Saram si piperam dar nu prea mult. Prajim circa 2-3 minute, intorcand ficaciorii de pe o parte pe alta. Cand ficateii sunt rumeniti, am turnat peste ei si putin vin alb sec si a mai lasat ficateii sa fiarba circa 1 minut, pentru a rezulta si sosul specific.Scoatem ficaciorii intro farfurie si punem cateva felii de paine in tigaia in care avem aroma ficatilor amestecata cu sosul de unt si vin, pe care l-a obtinut in tigaie.
Si conform retetei lui Radu Anton Roma, ficaciorii se servesc pe feliile de paine pe care le-a prajit in sosul de ficaciori.Restul retetei puteti sa-l urmariti pe siteul amintit.Imi pare rau ca nu a poze cu preparatul final prin care sa demonstrez ce a gatit, pentru ca, la momentul in care a pus pe masa bunataturile facute, toata lumea s-a grabit sa le deguste, mai ales ca nu erau foarte multe si n-a mai avut timp sa fac pozele necesare.
Comentarii:
Buna