Dulceata asta mi-a indulcit copilaria, a o matusa care cultiva rosii lunguiete special pentru dulceata si in fiecare an ne chema sa degustam minunatia. Anul asta mi-a facut curaj si intreband in toate directiile de reteta a dobandit-o intr-un final. Asa ca a purces la executarea ei.Rosiile se spala bine si se cresteaza in forma de cruce in varf .
Apoi punem pe foc la fiert o cratita cu apa, iar intr-un caston punem apa rece cu gheata. Cand apa clocoteste cufundam rosiile crestate le lasam cca 1 minut apoi le scoatem cu o spumiera si le cufundam imediat in apa cu gheata.
Procedand asa se vor curata foarte usor de coaja si vor ramane ferme.Dupa aceea despicam rosiile, le curatam de seminte si pulpa ramasa o taiem cubulete. Lasam la scurs cca 2 ore, apoi cantarim. A avut initial 2,400 kg rosii si am ramas cu 1,600 kg pulpa.
La cantitatea asta am pus 800 g zahar si continutul unui baton de vanilie. A pus pe foc si cand a inceput sa fiarba am adunat spuma.Am curatat lamaia de coaza si am taiat felii, a pus in dulceata 4 felii si a fiert in continuare, dupa cca 40 de minute s-a ingrosat, a scos feliile de lamaie , a mai fiert 15 minute si a inchis focul.
A turnat dulceata in borcane sterilizate in prealabil, punand in borcat si cate o feliutza chiar doua de lamaie proaspata.
Comentarii:
Ffffbuna
Excelent!!!
Super ,acuma ma apuc si eu