Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul lor. Se tin 48 ore schimband apa in fiecare zi sa iasa amareala. A 3- a zi trebuie preparata dulceata , daca stau prea mult in apa se moaie prea mult .
Parte alba se indeparteaza cu cutitul ca sa ramana doar coaja de 1/2 cm grosime , apoi se taie feliile in fasii de 1 cm latime, lungimea se lasa intreaga. De la 1 kg de portocale vor rezulta circa 200-250 gr coji curatate si fasonate .
Fiecare fasie se rasuceste de la un capat la celalalt ,ca un melc si prin el se trece cu acul cu un fir de ata alba prinzand si capatul exterior . Astfel melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi .
Capetele firului se innoada ca melcisorii sa fie bine stransi si sa-si pastreze forma . Intr-o cratita se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa si se pune pe foc Se amesteca pana se topeste zaharul apoi se adauga 50 ml zeama de lamaie si imediat siragurile de melcisori.
Cojile fiind mai tari se lasa sa fiarba mai mult in siropul nelegat . Cand cojile plutesc pana la fundul cratitei si daca ridicandu-se lingura , pe latura ei cad deodata 3 picaturi de sirop legat una langa alta , cratita se ia de pe foc ,se aduna spuma si se acopera cu un prosop umezit in apa rece si stors .
Dupa ce dulceata a racit scoti firele de ata de la melcisori cu un cutit si o furculita si apoi aseazi dulceata in borcane. Melcisorii isi pastreaza forma nu se mai desfac.
Comentarii:
Excelenta aceasta reteta...merita incercata