Preparare: Despre prepararea aluatului nu prea multe de spus, aruncat ingredientele in masina in acesta ordine: -laptele incalzit la 40 de grade C -galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul -untul topit - nu mai cald de 40 de grade C -zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai -faina - inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri -drojdiafolosit deshidratata pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute.
Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine.
Iata aluatul framantat - pozat la ceas de seara, pe care asezat intr-un vas si apoi lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut. Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca. Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel.
Aluatul rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si impartit in doua parti inegale. Partea cea mai mica aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si presarat-o cu rahat si rulat-o(fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!). Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, pus crema de mac racitac Ruloul cu rahat asezat peste aluatul cu crema de mac. Se rasucesc impreuna.
Format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si asezat intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri) taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi pensulat suprafata cu galbenus de ou.Introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora.
Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare. La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt. Iat-o fierbinte, proaspat scoasa din cuptor:Amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei: Scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet. Este un cozonac fin si pufos care, prin forma lui speciala, arata foarte bine pe o masa sarbatoreasca.