Originar din Japonia cu mai multe secole in urma, surimi este un ingredient alimentar format din proteine din peste, in general dintr-un un soi mai ieftin, carnea este fiarta, macinata si amestecata cu diverse substante care sa-i dea consistenta apoi este modelata in forme de picioare de crab ori fructe de mare, care daca ar fi adevarate, ar fi foarte scumpe. Surimi are proprietati excelente de gelifiere, astfel incat sa poata capata diferite forme.
Tehnica de preparare surimi s-a dezvoltat in Japonia in 1974-1975, care a reprezentat piatra de temelie pentru globalizarea de surimi. Statele Unite au inceput sa fabrice surimi „crabstick” in 1981 si are pe piata actuala o productie de aproximativ 200 de milioane de lire sterline. Prin urmare SUA detine suprematia in fabricarea de surimi.
Surimi poate fi preparat din orice specie de peste, insa cele mai des utilizate tipuri de peste sunt Alaska Pollock (Cod negru de Alaska) si Pacific Merlan (Merlin de Pacific sau peste spada). Alaska Pollock este insa cel mai apreciat pentru caracteristicile sale nutritionale, durabilitate, dar si de puritatea apelor in care inoata.
Pentru a pregati un kilogram de surimi, sunt necesare cinci kilograme de peste. Un surimi de buna calitate este inodor si are un aspect alb-crem. Pentru a obtine surimi de inalta calitate, este esential ca pestele utilizat sa fie foarte proaspat (prins doar de cateva ore) si sa se foloseasca cele mai bune parti ale sale.
Surimi contine sau ar trebui sa contina in jur de 40-45% carne de peste. Alte ingrediente includ apa, agenti de ingrosare, zahar, sare, ulei, arome, vin de orez si aditivi sub forma agentilor de umezire, care ajuta la mentinerea umiditatii.
Pe scurt:
- Surimi este un cuvant japonez care inseamna "carne tocata".
- Pentru a face surimi, carne slaba de peste, cum ar fi Cod de Alaska este pulverizat sub forma de pasta groasa, gelationoasa, care este apoi combinata cu aditivi pentru a i se da o forma de crab, homar, etc.
- Sortimentul de aditivi poate include alte produse din peste, dar de obicei, contine albusuri de ou, ulei, sare, amidon, si condimente. Iata lista de ingrediente a unui preparat sub forma de crab: Alaska Pollock, apa, albusuri de ou, amidon de grau, zahar, amidon de porumb, sorbitol, contine 2% sau mai putin din urmatoarele: carne de crab, arome naturale si artificiale, extracte de crab, stridie, scoici Saint-Jacques, homar si peste (somon, hamsie), Ulei de peste rafinat, vin de orez, apa, drojdie, sare), sare de mare, extract de tapioca, faina Yam, soia hidrolizata, porumb, si proteine din grau, clorură de potasiu, fosfat disodic inosinat si guanilat, pirofosfat de sodiu, Carmin si Paprika. Dupa cum puteti vedea acesta este un produs alimentar super procesat.
- Aproximativ 2% din captura de peste mondiala este prelucrat intr-un fel de pasta de surimi.
- Nutritiv, surimi este scazut in grasimi, dar, de obicei este foarte bogat in sodiu. In exemplul produsului de mai sus, o portie de 2 picioare false de crab contine 480 mg de sodiu (20% din DZ). Doza zilnica recomanada de sodiu este de 2.400 miligrame (echivalentul sodiului dintr-o lingurita de sare).
Desi este un produs foarte utilizat in diverse preparate culinare, tocmai datorita faptului ca este accesibil, va recomandam ca atunci cand alegeti o marca anume, sa cititi bine eticheta. Fiti atenti la procentul de carne peste, tipul de peste, cat sodiu contine.
Comentarii (14):
Nu stiu cat rau, cat bine face dar mananc pentruca i mi place
Si asa nu cumparam acasa ca nu-mi prea plac dar gustam pe la restaurant in zilele de post cu dezlegare la peste. Acum m-ati lamurit. Multumesc pentru informatie. Foarte utila .
Vai de stomacul nostu!!!
ce sa mai mancam oare!?
Folosesc surimi
Pana la urma nu este un produs natural , multumim de informatie ,mai bine facem niste chiftelute din peste care sunt mult mai sanatoase
Multumesc autorului pt. informare. Adio surimi !
Multumesc pentru informatie!
La lidl 3 lei un pachet de 10
Nu mai exista nimic de mancare care sa nu fie "industrial".
Ok