Panna Cotta este o specialitate a regiunii Piemont din Italia, si exista inscrisuri ca aceasta crema delicata se facea din timpuri medievale. Cele mai vechi retete mentioneaza ca se fierbea cu oase de peste (colagenul din oase facea crema sa se lege).
O poveste (fara a exista vreo dovada scrisa) spune ca, Panna Cotta a fost inventata la inceputul anilor 1900, in Langhe (o zona deluroasa in nordul Italiei, renumita pentru vinurile sale, branzeturi, dar si pentru trufe), de o femeie de origine maghiara.
Astazi, Panna Cotta se face aproape invariabil cu gelatina, care ii confera o gust delicat si o textura matasoasa, care se topeste-n gura. Daca la inceputuri se facea cu smantana, zahar si gelatina, astazi exista numeroase variatii de retete in functie de tipul de produse lactate folosit.
Crema poate fi aromatizata cu rom, cafea, vanilie sau alte arome si este adesea servita cu fructe de padure, sos de caramel sau ciocolata.
In anul 2001 Panna Cotta a fost inclusa de Regiunea Piemont in lista de produse alimentare traditionale. Reteta sa include smantana, lapte, zahar, vanilie, gelatina, rom, vin Marsala, omogenizate si turnate intr-o matrita in care pus in prealabil caramel.