Satiosi si apetisanti, biscutii sunt probabil cea mai populara forma de dulce. Sunt raspanditi in toata lumea, si aproape orice are o parere (pro sau contra) si o reteta anume. Potrivit statisticilor, in Romania, biscuitii dulci si cei ambalati constituie cea mai mare parte a pietei de panificatie si zaharoase, fiind o prezenta constanta in consumul general al populatiei.
Majoritatea sortimentelor de biscuiti din comert sunt produse obtinute prin coacerea unui aluat din faina, grasimi, oua, miere, zahar, glucoza, lapte, arome, afanatori chimici, s.a.
Biscuitii pot fi preparati dupa retete de post sau imbogatiti in cacao, unt sau diverse arome si ingrediente, sau pot fi facuti sandvich-uri cu diverse creme.
Biscuitii se clasifica in:
- biscuiti crackers realizati prin afanare biochimica si avand un continut de zahar de 5 - 6% si de grasimi de 20 - 28%;
- biscuiti glutenosi la care continutul de zahar reprezinta maxim 20%, iar cel de grasimi maxim 12%;
- biscuiti zaharosi la care continutul de zahar este de minim 20%, iar cel de grasimi minim 12%;
- biscuiti umpluti doi sau mai multi biscuiti sunt uniti printr-un strat de crema;
- biscuiti glazurati obtinuti prin acoperirea totala sau partiala a biscuitilor simpli sau a celor umpluti.
In general, se servesc cu ceai, lapte ori cafea – la micul dejun ori ca gustare intre mese, si sunt considerati alimente energizante. Simpli, glazurati in ciocolata alba sau neagra, cu nuca, migdale sau cu diverse arome si creme de fructe, biscuitii pot fi deserturi excelente sau aperitive.
Iata mai jos o colectie de deserturi realizate cu biscuiti.