Bucataria chinezeasca include stiluri provenind din diverse regiuni ale Chinei, plus stiluri adaptate de chinezi in alte parti ale lumii. Istoria culinara a preparatelor din bucatarie chineza dateaza de acum cateva mii de ani si s-a schimbat de la o perioada la alta in fiecare regiune in functie de clima, preferintele imperiale sau locale. De-a lungul timpului, tehnicile si ingredientele din bucataria altor culturi au fost integrate in bucataria poporului chinez atat din cauza expansiunii imperiale cat si datorita comertului cu regiunile din apropiere.
Mancarea chinezeasca gatita necesita mult timp si efort, preparatele culinare si pregatirea lor s-au dezvoltat atat de mult incat a ajuns la statutul de arta. Poporul chinez crede ca mancarea delicioasa si hranitoare este o necesitate de baza a vietii.
O masa in cultura chineza este de obicei compusa din doua componente generale: o sursa de carbohidrati sau amidon, de obicei orez, mantou (predominant in sudul Chinei), fidea, taitei, sau chifle (predominant in partea de nord a Chinei), si - felul principal de mancare - de legume, peste, carne.
In bucataria chinezeasca se folosesc o gama larga de ingrediente: carne si produse din carne, peste, fructe de mare, pui, oua, legume, produse din fasole, plante salbatice, vanat si multe tipuri de condimente. Cele mai multe dintre aceste ingrediente chinezesti se gasesc atat proaspete cat si uscate, dar in general foarte importante sunt prospetimea si calitatea acestora. Exista, de asemenea, o serie de metode de gatit, cum ar fi: coacerea, fierberea, prajirea in ulei sau pe gratar, dubla fierbere, sotarea, oparirea, prajirea superficiala, afumatul, inabusirea.
Cele mai multe feluri de mancare din bucataria chineza sunt preparate in bucati de dimensiuni gata de mancat. Cultura chineza considera folosirea cutitelor si a furculitelor necorespunzatoare la masa, datorita faptului ca acestea sunt considerate arme.
Betisoarele sunt ustensilele cu care se mananca alimentele solide, in timp ce lingurile sunt utilizate pentru a manca supele.
Astazi cele mai cunoscute stiluri ale bucatariei chinezesti sunt: stilul Beijing, stilul Shanghai, stilul Sichuan / Szechuan si cel cantonez. Stilul cantonez este si cel mai popular stil culinar intalnit in restaurante. Cele mai renumite preparate sunt: rata Peking, carnea de porc Shanghai, sau dim sum cantonez.
Stiati ca peste o treime din populatia lumii consuma mancare chinezeasca zilnic?
Comentarii:
Un rahat
Cea mai bună mincare, o fac europenii.
E totusi un articol sumar. Nu poti prezenta o bucatarie a unui popor in cateva randuri.
Dar de ce nu vă referiți, și la monstruozitatile pe care le maninca?Ciini, pisici, sobolani, serpi, lilieci?
Asa e! Cosmopolitii dracului!
Fiecare regiune este cu specificul si cu arta sa...recunosc ca si mancarea lor este buna si frumos prezentata,(uneori chiar excentrica) dar nu putem minimaliza voloarea altor regiuni,inclusiv cea romaneasca...suntem noi prea entuziasti la tot ce vine din afara,...dar la gustul si valoarea sufleteasca,v-ati gandit???...poti sa mananci sute de feluri chinezesti, ca tot la ciorba de acasa ti-e sufletul...
Oricum multumim pentru noutati.
Unele feluri de mancare sunt de apreciat
Interesant