Acum câteva zile am dat o rait? la magazinele chineze?ti din Dragonul Ro?u 1 ?i 2. Printre alte diverse ingrediente am cump?rat o cutie cu mantou congelate.
Mantou este echivalentul chinezesc al pâinii occidentale. Sunt foarte populare în nordul ??rii, unde orezul este privit ca un aliment scump. Se consum? la micul dejun, sau ca gustare. Pot fi simple, ca cele luate de mine, sau cu diverse umpluturi.
V? dau mai jos ?i re?eta, pentru c? se prepar? destul de u?or. Bineîn?eles, este doar o re?et? de baz?, pute?i fi creativi ?i s? v? crea?i propriile variante.
Buc?t?rie: chinezeasc?
Dificultate: u?or
Cantitate: 24 buc??i
Timp de preparare: 3 ore
Timp de g?tit: 20 minute
Ingrediente:
1 lingur? de zah?r
2 linguri?e de drojdie uscat?
300 ml ap? cald?
450 g f?in? care cre?te singur?
f?in?, pentru pres?rat
2 linguri de sos de soia light
1 lingur? de sos de soia dark
2 linguri de vin de orez
2 linguri?e de ulei brun de susan
Instruc?iuni:
Se dizolv? zah?rul ?i drojdia în ap? c?ldu?? ?i se las? 5 minute, pân? ce mixtura se face spumoas?. Se cerne f?ina într-un castron, apoi se adaug? treptat, amestecând, mixtura de drojdie; se ob?ine un aluat ferm. Se fr?mânt? 5 minute, apoi se acoper? cu un prosop umed ?i se las? la crescut, într-un loc cald, circa 90 de minute.
Între timp se prepar? dipul amestecând într-un castronel sosurile de soia cu vin de orez ?i cu ulei brun de susan.
Se fr?mânt? 5 minute aluatul pe o suprafa?? plan?, pres?rat? cu f?in?, apoi se ruleaz? ca un cârnat mare. Se taie în 24 de por?ii. Se g?tesc gogo?ile într-un steamer circa 20 de minute. Se servesc fierbin?i, înmuiate în dipul preparat mai sus.
Sfaturi:
Se poate improviza un steamer folosind un… wok. Se pune în wok un gratar metalic pe care se a?az? sita de bambus. Se pun în sit? gogo?elele ?i, când apa d? în clocot, se mic?oreaz? flac?ra cât s? men?in? apa bolborosind u?or ?i se acoper? wok-ul cu capacul s?u. Aburul va g?ti gogo?elele mantou.
Dac? nu ave?i vin de orez, folosi?i un amestec de p?r?i egale de vin alb cu brandy, sau doar vin alb.