Petitchef

SARMALE CU VARZA MURATA

SARMALE CU VARZA MURATA mal

Sambata trecuta m-a sunat uica Mihai

http://www.uicamihai.blogspot.com/ sa-mi ceara o reteta de turta dulce .

Am povestit cate-n luna si stele despre oale, tavi , tigai si ce se face in ele, adica mancare.

Mi-a spus ca e in oras la cumparaturi si printre altele isi cumparase carne macinata sa faca sarmale.

Inainte sa merg la el la Buzias pentru filmare mi-am cumparat si eu o vadruta (galeata ) cu varza murata de la "market", cum zice uica, dar n-am apucat s-o utilizez.

Dupa ce mi s-a laudat uica ca face sarme si cate altele , m-a luat o pofta si i-am zis ca imediat ce ma fac bine (stiti, povestea cu gatul ) le execut si eu .

Marti , de dimineata , desi n-am fost vindecata in totalitate , n-am mai rezistat si m-am apucat de sarmale.

Si ca sa fie "tacamul complet" le-am atasat si o turta de malai,

http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com/2011/02/turta-de-malai.html reteta preluata de la parintii mei, careia i-am adus mici modificari pretabile la modul nostru de lucru un pic mai modern :).

Reteta mea de sarmale nu e mare lucru :)...adica e simpla si rapida....si daca stapaniti metoda invelirii (invartirii , sau cum o numiti voi ) sarmalelor , e chiar floare la ureche. :)

Pentru inceput am tocat 2 cepe mari (eu nu toc foarte marunt legumele, voi daca vreti puteti sa le taiati mai fin ) , un ardei gras si unul iute(puneti numai daca va place iute ) si le-am calit in cateva linguri de ulei (3-4 ) pana s-au colorat putin.

Orezul ( eu am pus dupa ochi...dar la un kg de carne ar trebui pus cca 200-250 g de orez, deoarece are si el rostul lui :) ), l-am spalat in doua ape, l-am scurs , apoi l-am pus in tigaie peste ceapa si ardei si l-am fript pana cand unele boabe s-au maronit .

Am dat amestecul jos de pe foc si i-am adaugat un kg de carne macinata de porc (puteti pune in amestec cu vita, mie nu-mi place in mod deosebit ), o lingurita de piper (daca nu va place iute, puneti mai putin ), 2 linguri mari de boia dulce si ingredientul meu secret (pe care l-am preluat de la mama ) cubulete de paine mai veche (3-4 felii ).

Sare n-am pus deloc...deoarece , inainte sa ma apuc sa fac umplutura pentru sarmale, am pregatit varza.

I-am desfacut frunzele si am spalat-o in cateva ape. Evident am gustat-o si mi-am dat seama ca e prea sarata. Puteam s-o pun la desarat in apa rece , dar nu-mi place... ca apa mea de la robinet fiind cu clor ii inmoaie frunzele si cand invelesc sarmalele acestea se rup.
Am ales deci sa pastrez varza sarata si sa nu mai pun sare in umplutura.In timpul fierberii sarea din frunze se dizolva si se impregneaza in umplutura.

Dupa o ora buna de fiert se gusta zeama...daca se simte lipsa sarii se poate adauga sare in zeama. O sa intre cu siguranta pana in inima sarmalelor, si o sa fie totul bine. :)

Alt obicei pe care l-am preluat de la mama e marimea sarmalelor. Mama nu facea niciodata "sarmalute" ea facea "sarmaloace"(probabil din lipsa de timp ), destul ca asa imi plac si mie.

In consecinta le-am facut destul de mari, astfel ca, la final ,mi-au iesit cca 35 de bucati.

Le-am asezat cuminti pe pat de frunze de varza si bucatele de slanina afumata de la Ardeal :D.

Slanina am pus si intre randurile de sarmale (avand in vedere ca fac rar sarmale, mi-am permis sa pun un pic mai multa slanina cca 250g ), dar si deasupra. Fara un pic de afumatura, sarmalele parca-s fade, deci e musai sa puneti ceva slanina sau afumatura.

Tot deasupra am pus crengute de cimbru uscat, foi de dafin, marar verde si o ceapa mare. Prin fierbere acestea isi elimina aromele care se impregneaza in sarmale . La final sarmalele vor fi aromate exact asa cum trebuie .

Am pus apa cat sa treaca peste sarmale si le-am acoperit cu un capac cu diametru mai mic decat cel al oalei.

Capacul trebuie sa tina sarmalele sa nu dea afara din oala, deoarece au obiceiul sa se umfle si sa fuga din oala :))

Le-am dat foc mare pana au inceput sa fiarba, apoi am micsorat flacara si le-am lasat sa bolboroseasca la foc mic-mic.

Din cand in cand am mai adaugat cate putina apa fiarta. Prin fierbere lichidul se evapora, il mai inghite si orezul si nu e tocmai indicat sa lasam sarmalele sa fiarba "pe sec".

Dupa un ceas am facut proba. Continutul era fiert, dar frunza parea inca tare. Am mai adaugat putina sare si 200 ml de bors(bulionul pe care unii il adauga , eu il pastrez pentru sarmalele cu varza dulce ), ca sa le acresc mai bine si le-am mai lasat sa clocoteasca aproape inca un ceas.

Am stins focul si le-am lasat acoperite sa se patrunda bine aromele cca 30 minute, dupa care le-am infulecat ca lupul din poveste" cogaltz- cogalz". :))

Trebuie sa va marturisesc ca m-am cam indopat...mi-a fost pofta si foame. Dar mai ales mi-au placut enorm alaturi de turta de malai de care mi-a fost tare dor.

Iata si marturia dezmatului :

Doamne , iti multumim pentru tot ce ne dai !

...Si cand o fi mai rau, asa sa fie ! :)

Incercati ! :)








Comentarii (18):

29/12/2013

FFFFF bune

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
24/12/2013

Bcele mai bune sarmale a tuturor timpurilor!! lupu i copil mic..

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
23/12/2013

Exelenta

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
06/10/2013

Delicioase.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
22/09/2013

Foarte reushit!
Tudor

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
10/12/2013

Sunca multa,grasime multa dar,punem mai putin:) in compozitie daca pui cimbru obtii sarmale cu un gust senzational si inca ceva,cele mai grozave sarmale sunt cele facute din ceafa de porc

(0) (0) Abuz
08/12/2013

Este reteta perfecta

(0) (0) Abuz
08/12/2013

Buna rau ami place

(0) (0) Abuz
27/11/2013

MMMM, DELICUI ADEVARAT

(0) (0) Abuz
24/11/2013

Fff bune

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 2

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Sarmale din kale (la cuptor)
Sarmale din kale (la cuptor)
20 porții
45 min
Foarte ușor
Rețetă Sandwich bagel, curcan, salata de varza si ou
Sandwich bagel, curcan, salata de varza si ou
1 porții
5 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Coleslaw - salata de varza si morcov
Coleslaw - salata de varza si morcov
4 porții
30 min
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Salata japoneza de varza
Salata japoneza de varza
4 porții
4 ore
Foarte ușor
4.8 / 5

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! „Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! Muraturile de casa, ambasadorii sanatatii Muraturile de casa, ambasadorii sanatatii Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti! Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează