Petitchef

Pe scurt despre sosul Velouté

Pe scurt despre sosul Velouté

Sosul Velouté este, ca ?i Béchamel, preparat din rânta?, dar cu adaus de fond alb de pe?te, pui sau vi?el în locul laptelui. Este socotit ?i el a fi unul dintre cele cinci sosuri-mam? ale gastronomiei europene. Termenul ?velouté? provine din limba francez?, fiind o form? adjectival? a cuvântului ?velour?, care înseamn? ?catifea?. Sosul este denumit deci dup? textura sa catifelat?.

Sosul este servit al?turi de preparate pe baz? de carne de pas?re, pe?te ?i fructe de mare, mai rar al?turi de legume, vi?el ?i miel. Serve?te, de asemenea, ca baz? pentru multe alte sosuri.

PreparareRânta?ul se prepar? din cantit??i egale de f?in? ?i unt, cu un fond aromat, g?tit pân? la ob?inerea unei consisten?e m?t?soase, catifelate.

Sos Veloute - sursa foto: kgb1001001.livejournal.comIngrediente:

50 g f?in?

50 g unt

1 litru fond de vi?el, pui sau pe?te (fumet)

Instruc?iuni:

Într-o tigaie mare se tope?te untul la foc mic. Se adaug? f?ina, toat? odat?, g?tind-o cu grij? timp de 2-3 minute la foc mic, amestecând continuu cu o lingur? de lemn, pân? ce se ob?ine un rânta? de culoare galben?-pal?.

Se ia tigaia de pe foc. Se las? s? se r?ceasc?. Se adaug? fondul, b?tând continuu cu un tel, pân? la incorporare complet?.

Se pune tigaia pe flac?r? medie ?i se continu? amestecarea cu telul înc? 2-3 minute, pân? ce sosul se îngroa?? ?i d? în clocot. Se mic?oreaz? flac?ra ?i se fierbe f?r? clocot 10-15 de minute (pe la 90-95 °C). Se amestec? frecvent.

Sosuri derivate din sosul VeloutéCele mai importante sosuri derivate sunt cele de mai jos. Unele dintre aceste sosuri sunt foarte complicate ?i necesit? mult? practic? ?i experien??. Am ales versiuni simplificate, care pot fi g?tite mult mai u?or ?i mai repede.

Sos tomat? se adaug? 2-3 linguri de past? de ro?ii, imediat dup? ob?inerea rânta?ului. Dup? incorporarea fondului, se adaug? ?i ro?ii tocate.

Sos Bercy? la un sos Velouté preparat pe baz? de fond de pe?te se adaug? ha?me, vin alb, suc de l?mâie ?i p?trunjel. Se serve?te la poreparatele din pe?te ?i fructe de mare.

Fausse meunière? Se adaug? la sosul Velouté gata preparat 3 linguri de suc de l?mâie ?i 2 linguri de p?trunjel tocat, înainte de a-l servi.

Sos cu suc de portocale? Se adaug?, dup? ce fondul a fost incorporat, 200 ml suc de portocale ?i se continu? ca în re?eta de baz?.

Sos Allemande? este pe baz? de fond de vi?el, îmbog??it cu g?lbenu?uri de ou ?i ciuperci fin tocate. Se asezoneaz? cu suc de l?mâie ?i nuc?oar? ras?.

Sos Aurore? este pe baz? de fond de pe?te, colorat cu past? de tomate.

Sos Cardinale? este colorat cu unt ro?u (fond concentrat, ob?inut din carapace de homar), îmbog??it cu crème fraîche ?i condimentat cu esen?? de trufe ?i piper de Cayenne.

Sos Poulette? este un sos allemande preparat cu fond de ciuperci, condimentat cu suc de l?mâie ?i p?trunjel.

Sos Nantua? cu adaus de fond de raci (sau cu adaus de unt de raci), smântân? ?i coniac.

Bibliografie:

en.wikipedia.org

whatscookingamerica.ne

Marcus Wareing - The cook?s Book

Academie Cordon Bleu ? Manuel practique de la cuisine

Larousse Gastronomique, Crown Publishers (1961)










Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Cum se face un sos sangria?
Cum se face un sos sangria?
4 porții
25 min
Foarte ușor
Rețetă Kebab de dovlecel cu un sos asiatic delicios și picant
Kebab de dovlecel cu un sos asiatic delicios și picant
2 porții
38 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sos gorgonzola
Sos gorgonzola
2 porții
5 min
Foarte ușor
Rețetă Tacos crocant de pui și sos satay
Tacos crocant de pui și sos satay
6 porții
55 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sos de iaurt - sănătos și savuros
Sos de iaurt - sănătos și savuros
4 porții
3 min
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Sosul Velouté si derivatele sale Sosul Velouté si derivatele sale Tabasco – sosul de chili brevetat Tabasco – sosul de chili brevetat Sriracha sos – sosul de ardei chili Sriracha sos – sosul de ardei chili

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează