Este o re?et? specifica nordului Italiei, la care eu, ca de obicei, am mai ad?ugat ceva. ?i anume, ciupercile champignion. Ca s? fie cât de cât mai apropiat? gustului nostru (dac? pot spune asta).
Ingrediente pentru 1 persoan?:
1 mu?chi de porc (circa 800g)
½ dintrun zucchini (pe care îl t?iem fâ?ii de aprox. 1 cm ?i alte buc??i le t?iem în "diagonal?")
10 ciuperci champignion proaspe?i (sau eventual, scoase dintro conserv?)
2-3 linguri de ulei de m?sline
½ lamaie (coaja ras? de la)
100 ml de vin alb sec
50 ml de cogniac de 5 stele
25 g unt
2 c??ei de usturoi, cur??a?i ?i zdrobi?i cu lama cu?itului.
2 crengu?e de rozmarin (1 la pr?jire, 1 pentru ornat)
sare ?i piper, dup? gust
Preparare:
Sp?l?m mu?chiule?ul de porc ?i îl degres?m bine. Îl ?tergem pe un prosop de hârtie ?i îl t?iem in felii, care s? nu fie mai mici decât l??imea feliei de bacon.
Fiecare buc??ic? de mu?chiule?, se învele?te întro felie de bacon. Înca odat? precizez ca acele buc??i de mu?chi s? aib? acea?i grosime ca ?i l??imea baconului!
Încingem o tigaie ?i punem un pic de ulei de m?sline la înc?lzit.
Când uleiul e încins, ad?ugam usturoiul, pentru a aroma uleiul ?i al preg?ti pentru preparatul final. S? nu-l lasati sa se ard?, c?ci astfel vom avea un gust amar în farfurie!
Când aroma usturoiului pr?jit s-a r?spândit în buc?t?rie, ad?ug?m mu?chiul de porc cu bacon.
L?s?m astfel mu?chiul la rumenit circa 2-3 minute, dup? care îl întoarcem pe partea cealalt?. Cei doi c??ei de usturoi, dup? ce s-au rumenit pe ambele p?r?i, îi scoatem pe a farfurie ?i-i p?str?m pentru "montaj".
Dup? ce întoarcem buc??ile de mu?chi, putem ad?uga ?i o crengu?? de rozmarin, pentru îmbun?t??irea aromei uleiului în care se pr?je?te.
Trebuie s? întoarcem carnea de atâtea ori, de câte ori avem nevoie, pentru ca ea s? fie bine p?truns? pe exterior (rumen?, dar în acela?i timp ?i moale la atingere). În acest stadiu, carnea este crud? în interior. A? putea s? tai o bucat? de mu?chi s? facem o investiga?ie pe aceast? tem?, dar mai bine m? crede?i pe cuvânt!
Când întradev?r consider?m c? am ajuns la rumenirea care e cea mai bun?, e timpul s? flamb?m carnea cu un cogniac foarte bun, ca s? se p?trund? aroma acestuia in carne!
OK! Am flambat carnea ?i acuma efectiv o scoatem din tigaie ?i o punem întro alt? tig?i?? mai mic?. Acum începem s? preg?tim prepararea termic? pentru p?trunderea ?i prepararea carnii ?i în interiorul ei. În tig?i?a mic?, turn?m vinul alb sec ?i l?s?m la un foc mic, s? "fiarb?" 4-5 minute, de fapt pân? când sosul de vin scade foarte mult.
În tigaia în care am pr?jit carnea, ad?ug?m pu?in ulei de m?sline, l?s?m s? se încing? ?i ad?ug?m ?i untul, pentru a da o arom? specific? ?i pentru a nu se ard? uleiul de m?sline folosit! Gustul va fi deosebit!
Ad?ug?m ?i zucchiniul t?iat - t?iem doar p?r?ile exterioare dovlecelului (al zucchiniului), mijlocul plin de semin?e al dovlecelului zucchini, îl putem arunca, a?a c?, jum?tate din el, partea verde, îl t?iem în fâ?ii de circa 1 cm grosime, cealalt? jumatate îl t?iem in diagonala feliei ?i ad?ug?m desigur ?i ciupercile sp?late bine, din conserv?.
Practic, acum mai facem o îmbun?t??ire a aromei produsului. Mai ad?ug?m un pic de cogniac (f?r? flambare) astfel încât, se va forma în ea un sos caramelizat, cu o arom? puternic? de cogniac, deosebit de pl?cut? la gust.
?i cum la zucchini, merge foarte bine o arom? suplimentar? ?i anume cea de l?mâie, radem coaja a unei jum?t??i de l?mâi peste amestecul de ciuperci ?i zucchini, care se rumene?te întrun minunat sos de cogniac!
Aten?ie foarte mare la pr?jirea acelor felii de zucchini. Ele trebuie s? ia culoarea c?rnii, nu s? se ard?. A?a c?, le întoarce?i de pe o parte pe ala, pân? sunt rumenite frumos pe ambele p?r?i. A?a ar trebui s? arate ?i ciupercile. Eu reu?esc treaba asta, dar e din cauza experien?ei, voi ar trebui s? o face?i mult mai atent dac? o face?i prima dat?!
Montajul pe farfurie, îl facem simplu.
Punem buc??ile de mu?chi cu bacon in farfurie, formând "un p?trat", iar în mijlocul lor, ad?ug?m garnitura de zucchini ?i ciuperci champignion, iar usturoiul rumenit, îl ad?ug?m punându-l pe dou? buc??i de carne. Asezon?m cu sare ?i piper dup? gust.
Turn?m peste carne ?i garnitur?, sosul rezultat la pr?jirea c?rnii, dar ?i cea care a r?mas în urma "fierberii" ei în vin (practic un adev?rat sos de vin)
Orn?m la sfâr?it cu crengu?a de rozmarin preg?tit? special pentru asta.
Acum pute?i vedea, ca la t?ierea mu?chiului de porc, carnea arat? impecabil ?i în interior, asta înseamn? c?, procesul termic de g?tire prin pr?jire ?i "fierbere în vin" au fost bine coordonate, iar produsul final este întradev?r fenomenal de gustos!
Mu?chi de porc cu bacon, zucchini ?i ciuperci champignion ... Done!
POFT? BUN?!
PS
GARANTAT DE MARCEL IORGA
Comentarii:
E super
Foarte buna reteta, mi-a iesit ca in fotografíe doar ca eu i-am adaugat un fir de usturoi verde si am folosit ciuperci proaspete.
Arata atat de bine!!!