Petitchef

Harbuz murat. Adic? pepene

Harbuz murat. Adic? pepene
Mur?tura despre care voi povesti în continuare nu e una tocmai obi?nuit?. De obicei, pepenele ro?u se m?nânc? proasp?t ?i rece. Mai po?i face o limonad? ori o înghe?at? din el. Nu merge f?cut compot, iar în dulcea?? se folose?te doar acea parte a lui pe care de obicei o arunc?m - coaja. Ori eu l-am pus la murat, a?a cum fac deseori ??ranii din zona Sucevei, unde fructul acesta nu se cheama pepene ?i nici lubeni??, ci harbuz. Cu deosebirea c? acolo harbujii se pun la murat ceva mai târziu, când vremea s-a r?cit prea tare ca ei s? se mai coac?, a?a c? se mureaz? cât sunt mititei, cât un c?p?or de copil.

Pentru opera?iunea asta am folosit mai bine de jum?tate dintr-un pepene de câteva kilograme, copt ?i bine mirositor. Am folosit o re?et? clasic? pentru mur?turi în saramur?, cu diferen?a c? am pus un strop mai mult? sare, ca s? nu predomine dulcea?a pepenelui. A?adar - vreo dou? tije de m?rar uscat, boabe de piper, ienibahar ?i mu?tar, ap? ?i sare grunjoas? (o lingur? cu vârf la un litru de ap?).
Pepenele l-am t?iat întâi în jum?tate ?i apoi felii egale pe lat. Feliile le-am t?iat apoi în buc??i aproximativ egale ?i nu mai mari decât gura borcanului. Le-am aranjat în borcan cu grij? s? nu se zdrobeasc?, strecurând condimente printre ele.

În final, am turnat deasupra saramura f?cut? cu ap? rece (apa cald? înmoaie pepenele) ?i am acoperit borcanele cu farfurioare, l?sându-le în buc?t?rie pentru câteva zile.

De sâmb?t? pân? mar?i, atât a stat pepenele la murat. Din roz, a devenit aproape portocaliu.

Gustul - dulceag ?i s?rat totodat?. Textura s-a schimbat ?i ea: pepenele nu se mai rupe la fel de u?or, miezul r?mânând totu?i foarte fin, m?t?sos chiar. ?tiu c? ?i coaja se va înmuia, dar mai încolo.

Când eram mic?, îmi pl?cea harbuzul murat cu barabulele (a se citi cartofi) pr?jite în tigaia de tuci, f?cute de bunica. Acum, pân? s? m? hot?r?sc cu ce s? îl m?nânc, s-au dus primele dou? felii goale, ciupite pu?in câte pu?in, de pe o farfurie l?sat? pe col?ul mesei.








Comentarii:

18/08/2013

Este interesant

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Ceviche cu scoici la conservă
Ceviche cu scoici la conservă
2 porții
15 min
Foarte ușor
Rețetă Dulceata de pepene galben si piersici
Dulceata de pepene galben si piersici
4 porții
15 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Dulceata de pepene galben
Dulceata de pepene galben
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Gogosari marinati in suc propriu
Gogosari marinati in suc propriu
12 porții
40 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Articole conexe

O delicatesa din antichitate – sparanghelul O delicatesa din antichitate – sparanghelul Salata de fructe, desertul perfect! Salata de fructe, desertul perfect! Cateva cuvinte despre…ridichea pepene Cateva cuvinte despre…ridichea pepene

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează