Nu am f?cut niciodat? peltea. Mi-aduc aminte îns? c? am mâncat în copil?rie a?a ceva. Nu mia ?tiu cine o f?cuse, dar ?tiu c? era din coac?ze ?i era tare bun?: era ca o dulcea?? mai groas?, ro?iatic? ?i dulce acri?oar?. Acum, dup? atâ?ia ani, m-am gândit c?, dac? tot experimentez diferite gemuri ?i dulce?uri, e imposibil s? las la o parte pelteaua.
I-am întrebat ?i eu pe al?ii cum se face pelteaua ?i am aflat c? ar fi cam acela?i lucru cu jeleul, iar c? de baz? sunt sucul de fructe bine strecurat ?i zah?rul. Am mai aflat c? temperatura de fierbere influen?eaz? culoarea, o peltea fiart? la foc viu fiind mai deschis? (aproape galben?) decât una fiart? la foc mic, care va fi ro?iatic?. Am mai aflat ?i altele, dar vi le spun dup? ce face ?i institutul meu o prob?, ca s? nu vorbesc doar din auzite.
Cum mi se p?rea plicticos s? fac peltea din fructe folosite de obicei pentru a?a ceva (mere, gutui, caise ?amd), am ales portocalele. Ingrediente au fost un kilogram de portocale, unul de zah?r ?i un litru de ap?.
Am sp?lat portocalele bine ?i le-am t?iat buc??ele.
Le-am pus la fiert cu un litru de ap? ?i le-am l?sat pe foc pân? când coaja a fost u?or de str?puns cu furculi?a.
Am pus la scurs portocalele fierte, apoi am dat prin storc?tor buc??ile, ca s? ob?in maximum de suc. Am pus sucul s? se decanteze ?i apoi l-am strecurat.
Din kilogramul de portocale avut a rezultat o cantitate de 600 de mililitri de suc, pe care l-am amestecat cu zah?rul. Dup? ce zah?rul s-a dizolvat, am pus crati?a la foc viu ?i am l?sat-o la fiert cam trei sferturi de or?, amestecând din când în când, ca s? nu se prind? de fund. Am oprit focul când pelteaua a fost bine legat?, adic? mai tare decât o dulcea??. În borc?nele am pus-o fierbinte.
La aspect ?i consisten??, pelteaua asta seam?n? cu mierea de albine. Este destul de parfumat? ?i cu arom? de portocale, numai bun? de pus pe pâine cu unt ori de mânjit ni?te pr?jiturele.
Sunt destul de mul?umit? de prima mea peltea. De f?cut nu pare greu, s? vedem cu mâncatul cum va fi...