Alaul nostru era deja curatat de intestine, urechi si solzi, inca de pe vremea cand am ajuns acasa cu capturile luate de pe malurile Dunarii. Dar daca achizitionati din piata un ?alau proaspat, nu uitati sa-l curatati bine de cele nefolositoare in prepararea pestilor.
Taiem pentru inceput capul si coada pestelui. Apoi alaul se taie pe langa sira spinarii pentru a obtine doua fileuri. Taierea se face pe langa aripioarele de pe spatele pestelui cu un cutit special de filetat. Capul, coada si sira spinarii alaului, il putem pastra pentru eventualitatea prepararii unei ciorbe de peste.
Taiem alaul in bucati care sa poata incapea in tigaia in care il vom praji. Aceasta tigaie o punem pe foc mediu, si turnam uleiul de masline pentru a se incinge. Cand uleiul e incins, punem usturoiul zdrobit si cateva crengute de cimbru proaspat, pentru a aroma uleiul si carnea de pete.
Fileurile de pete taiate, le punem in tigaie cu pielea in jos, pe fundul tigaii. Presaram sarea si piperul peste pe?te. Mai adaugam si cateva frunzulite de cimbru peste carne pentru a o aroma mai buna.
Lasam maxim 3 minute la prajit. Intoarcem fileurile pe partea cealalta. Parajim si aici maxim 2 minut. Acum punem vinul in tigaie si adaugam 20g de unt. Sosul care se va forma din aceasta combinatie . Introducem tigaia in cuptorul incins in prealabil la 180ºC.
Lasam la copt maxim 10 minute. In acest timp, incepem sa pregatim garnitura de ciuperci. Dupa cum am spus, am folosit de data asta ciuperci Champignon din conserva, nefeliate. Nu stiu de ce, dar incep sa indragesc aceste conserve de ciuperci, poate si prin faptul ca ciupercile sunt mici, nu necesita curatarea lor dar si pentru faptul ca au si un gust deosebit atunci cand sunt gatite!Asa ca, intro alta tigaie pusa pe foc mediu, punem restul de unt (50g), lasam sa se topeasca si punem ciupercile la sotat. Puneti otetul peste ciuperci , iar atunci cand incep sa-si lase apa, presarati sarea si piperul dupa gust. Lasati-le sa se rumeneasca bine si pe toate partile. Ciupercile sunt acum rumenite asa cum imi plac mie. Scoatem tigaia de pe foc. Pestele din cuptor a avut timp suficient sa se gateasca si in interior. Deci toate sunt pregatite pentru montarea preparatului.
Punem fileul de pete in farfurie, turnam sosul format in tigaie peste el si mai adaugam ciupercile sotate. Pentru ornare, cateva frunzulite de "ceva verde" - eu imi pun cimbrisor sau ori ce in afara de patrunjel, la care am alergie. Voi va puteti presara cu totul altceva decat mine, dupa preferinte.Conteaza gustul si aroma preparatului nostru! NuMiroase extraordinar de bine iar gustul ar trebuisa fie pe masura.
Comentarii:
5 stele
De ce peste de Dunare, unde se scurg aproape toate WC-urile Europei? Cted ca un salau de balta ar fi mai adecvat!
Fffoarte bun delicios