Punem la fiert o cantitate mare de apa, cu putina sare in care vom fierbe pastele conform timpilor indicati, pentru a le obtine al-dente. In acest fel amidonul continut in paste nu se gelatinizeaza si va fi eliberat lent, evitand astfel cresterea rapida a glicemiei.Curatam usturoiul, si il punem la calit in 3 linguri de ulei.
Cum unii catei erau mai mari, am preferat sa ii tai pe jumatate, ca sa se gateasca uniform. Din cand in cand adaugam putina apa peste usturoi, punem capacul si ii lasam sa fiarba pana se inmoaie. Jumatate din cantitatea de nuci o maruntim in tocatoriar pe restul le dam la cuptor 5 minute, pana incep sa miroasa frumos.
Cand usturoiul este facut, pastram cativa catei pentru decor, iar pe restul ii zbrobim cu o furculita. Incingem restul de ulei, adaugam piureul de usturoi si nucile macinate. Calim cateva minute, adaugand si apa daca sosul devine prea uscat. Nucile ramase le taiem grosier si le adaugam peste sos, impreuna cu usturoiul ramas si patrunjelul tocat.
Potrivim de sare si piper, amestecam toate ingredientele, adaugam pastele scurse si oprim focul.Servim cu parmezan razuit acest deliciu cu nuci si usturoi, care are aproximativ 200 calorii la 100 de grame.