Se taie varza pe un platou de lemn.Afumatura se taie bucati potrivite, ciolanul se poate taia si mai marunt cubulete dupa dorinta.Se pune la fiert intr-o oala afumatura si varza cu o lingurita de sare. Dupa 45 minute se verifica si se mai sareaza dupa gust.
Se prepara rantas-ul astfel: intr-o cratita se pune uleiul, se incinge si se adauga ceapa taiata marunt; se prajeste ceapa pana devine sticloasa (atentie sa nu se arda).Se adauga 2 linguri de faina alba si se maesteca, ca sa nu se ingroase se pune un polonic din fiertura de zeama.Se mai pun 1-2 ligurite de boia dulce sau iute se mesteca si se adauga zeama ca sa nu se prinda.
Rantasul se adauga in Luscos printr-o sita freacandu-se cu lingura de lemn si scufundandu-se in ciorba pana se dizolva tot. Ceapa care ramane in sita se arunca. Se adauga bulionul si ardeiul taiat cubulete mici si se mai fierbe 15 minute.Se serveste calda in ceaun cu ardei iute.