Acest simpatic curcan a facut Revelionul 2012 cu noi si am zis sa il bronzam un pic ca sa fie fotogenic,asa ca a stat ceva vreme in cuptor ca sa ajunga la performanta asta de a arata atat de apetisant:)
Inainte de sedinta de bronz,micutul a facut baie intr-un bait delicios pentru o zi si jumatate,timp in care (ca sa nu amorteasca) l-am mai intors de pe o parte pe alta ca sa fie bine baituit si uniform .
A stat el acolo cum am spus, cam o zi si jumatate, si l-am intors pe toate partile in timpul asta.
Dupa ce perioada de baita a expirat,am scos curcanul din bait,l-am sters bine cu un prosop de hatie,l-am asezat intr-o tava de cuptor,am introdus in cavitatea lui un mar de marime potrivita si un baton de scortisoara ca sa il aromam,iar pe deasupra am pregatit un fel de sos din unt la temperatura camerei, cu curry, chlli, si cateva frunze de busuioc uscat, si am uns curcanul bine de tot cu acest sos,in cavitate am introdus o cantitate mai generoasa ,l-am acoperit cu o folie de aluminiu si l-am bagat la solar adica la cuptorul bine incins.
In tava am adaugat o parte din baitul in care a stat curcanul si niste ulei.
A stat acolo cam 2 ore si jumatate,dupa care i-am scos folia si l-am mai lasat cam o ora la foc mic ca sa se rumeneasca uniform.
Ce pot sa spun este ca a iesit foarte fraged si aromat.
Ca si garnitura noi am avut o umplutura cum o numim din paine,cartofi,ceapa si condimente fffoarte gustoasa dar se poate folosi orice alta garnitura va place.
Pofta mare!
Mai multe retete gasiti pe blogul meu http://papabundetot.wordpress.com
Si umplutura cand se pune daca in interior e marul?
Răspuns:
Asa cum scrie si in descrierea retetei..."Noi o numim umplutura" este de fapt o garnitura care se face separat si care nu e obligatoriu sa o introduci in curcan,insa daca asta doresti se poate numai dupa ce curcanul este complet gatit,se scoate marul si ce ii mai pui inauntru si se serveste la masa cu umplutura in el.
Comentarii (67):
A
aurel_chirculescu,
31/12/2014
Foarte apetisant. Imi poti spune de ce fel de umplutura e vorba? Ce cu paine, ceapa si cartofi.
Suna bine! Din cite stiu in retetele americane din Ziua Recunostintei, garnitura pt musafiri-invitati- se umple... curcanul! Fie ca o fi crutoane de paine, cu usturoi, ceapa sau usturoi, ciupercute, catofi mici si legume. Baitul nu are , nu vad, o anumita importanta, sa pastrati vinul bun pt invitati! Eu il frec pe toate partile, intr-un caston mai mare, ca sa incapa, cu ulei si condimente(sare, piper, paprika, enibahar. curry, chiar si nuscoara,fructe exotice-ananas,mere, pere, gutui, nu banane! portocale, marul -lupului, dupa traditie, cranberry)si-l las de pe-o zi pe alta la, rece, nu la cald!O varianta mai spectaculoasa e sa introduceti in curcan un pui, sau o gaina, in el o prepelita, samd.Credeti-ma ca am incercat, e posibil!Bravo chef-ul!
Baitul poate fi facut si cu miere de albine ,vin,condimente si se unge la inceput si pe parcurs. despre folia de aluminiu ,nu votez folosirea ei ,deoarece medicii sustin ipoteza trecerii de ioni{?!} rai in hrana ,iar ingestia acestora favorizeaza aparitia bolilor grave ,neurologice. ptr toata reteta scrisa mai sus felicitari.
Comentarii (67):
Foarte apetisant. Imi poti spune de ce fel de umplutura e vorba? Ce cu paine, ceapa si cartofi.
Excelent
FOARTE BUNE SFATURI
Cam lung timpul pentru preparat, în rest e delicios!
Timp lung de preparare
Eu il pregatesc miine dimineata.acum este la bait.sper sa iasa bine.
Foarte buna metoda cu baitul inainte, se fagezeste bine de tot!
Suna bine! Din cite stiu in retetele americane din Ziua Recunostintei, garnitura pt musafiri-invitati- se umple... curcanul! Fie ca o fi crutoane de paine, cu usturoi, ceapa sau usturoi, ciupercute, catofi mici si legume. Baitul nu are , nu vad, o anumita importanta, sa pastrati vinul bun pt invitati! Eu il frec pe toate partile, intr-un caston mai mare, ca sa incapa, cu ulei si condimente(sare, piper, paprika, enibahar. curry, chiar si nuscoara,fructe exotice-ananas,mere, pere, gutui, nu banane! portocale, marul -lupului, dupa traditie, cranberry)si-l las de pe-o zi pe alta la, rece, nu la cald!O varianta mai spectaculoasa e sa introduceti in curcan un pui, sau o gaina, in el o prepelita, samd.Credeti-ma ca am incercat, e posibil!Bravo chef-ul!
Acum e in cuptor! Revin peste 4 ore...
Baitul poate fi facut si cu miere de albine ,vin,condimente si se unge la inceput si pe parcurs.
despre folia de aluminiu ,nu votez folosirea ei ,deoarece medicii sustin ipoteza trecerii de ioni{?!} rai in hrana ,iar ingestia acestora favorizeaza aparitia bolilor grave ,neurologice.
ptr toata reteta scrisa mai sus felicitari.