Incepem prin a curata ceapa, telina si patrunjelul. Le taiem in bucati mari si le punem intr-o oala la fiert impreuna cu foile de dafin. In acelasi timp punem apa la fiert in alte 2 oale.
Cand apa fierbe intr-una din oale adaugam fasolea inmuiata si o lasam sa dea 2-3 clocote apoi o scurgem si o punem sa dea alte 2-3 clocote in cealalta oala cu apa care fierbe. Aceasta operatie de oparire a boabelor are ca efect scoaterea substantelor care baloneaza.
Scurgem boabele dupa a doua oparire si le punem in oala cu celelate legume . Cand fasolea e aproape fiarta adaugam ardeii spalati si curatati de samburi.
Cand fasolea e fiarta, ne apucam de rantas: intr-o tigaie punem cele 2 lg de faina si apoi turnam ulei cat sa cuprinda faina. Amestecam pt omogenizare si lasam sa dea in fiert, avand grija sa amestecam pt a nu se arde faina.
Cand aceasta isi schimba culoarea in galbui, turnam putin bulion si apa calda si amestecam repede pt a nu se forma cocoloase. Mai lasam 1 minut pe foc, amestecand, dupa care turnam rantasul obtinut peste ciorba. Turnam si restul de bulion.
Lasam sa mai fiarba 5 minute, dregem de sare si presaram frunze uscate de telina. Inchidem focul si scoatem legumele fierte, lasand in ciorba doar fasolea. Servim cu ceapa verde sau normala.
Comentarii:
Yammyyy