Tort dobos
Ingrediente
6
Preparare
Preparare30 min
Gătire30 min
- Inceput cu prepararea foilor de blat separat albusurile de galbenusuri. Batut galbenusurile cu zaharul si vanilia pana s-au albit. Batut albusurile cu sarea spuma tare, apoi incorporat treptat in compozitia de galbenusuri, amestecand incet cu o lingura, de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din ele.Adaugat treptat faina, amestecand incet, la fel ca la albusuri.
- Pentru copt folosit doar fundul unei tavi de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 cm. Pus hartie de copt pe fundul tavii, am pensulat cu ulei hartia, apoi pus 3-4 linguri de compozitie pe care intins-o in strat subtire, cat mai uniform.
- Copt pe rand 6 foi, in cuptorul preincins la 180 grade Celsius, cu ventilatie, timp de 5 minute fiecare. ( in functie de cuptor, timpul poate sa difere putin. Folie sunt foarte moi si se lipesc usor, asa ca e recomandat sa fie manevrate cu grija. Ca sa fiu sigura ca nu se lipesc, pus fiecare foaie pe folie de aluminiu, presarata cu putin amidon ( chiar si asa, una tot s-a lipit )lasat folie deoparte si trecut la prepararea cremei.
- Batut ouale cu zaharul foarte bine, pana cand s-au albit si si-au dublat volumul, apoi pus in bain marie si amestecat pana cand crema s-a ingrosat putin ( 8-9 minute), apoi adaugat ciocolata rupta cubulete si amestecat incet pana cand a fost bine incorporata si crema a devenit destul de grosuta si lipicioasa.
- Pus vasul la racit , iar intre timp frecat spuma untul, pe care lasat in prealabil sa se inmoaie la temperatura camerei. Cand crema a fost complet rece, incorporat treptat cate o lingura de unt ( in mod normal se incorporeaza crema in unt, dar vasul in care era crema mea fiind mai mare, procedat invers) amestecand bine dupa fiecare lingura pana la omogenizare.
- Pus crema in frigider. Inainte sa incep prepararea caramelului, am luat unul dintre blaturi, asezat pe folie de aluminiu unsa cu unt ( va recomand sa folositi hartie de copt ) si taiat in felii, asa cum urma sa fie taiat pentru servire .
- Pus la foc mic, intr-o tigaie de teflon, zaharul, apa si zeama de lamaie. Nu este recomandat sa modificati cantitatile, cu o cantitate mai mica de lichid poate sa rezulte un caramel prea tare, care nu poate fi mancat, iar cu o cantitate mai mare poate sa rezulte un caramel curgator. Amestecat tot timpul pana cand zaharul s-a topit si amestecul s-a colorat auriu.Lasat deoparte sa se limpezeasca, apoi turnat peste blatul taiat. Taiat cu un cutit cu lama incalzita, pe care trecut prin ulei pentru a nu se lipi.
Totul fiind pregatit trecut la ansamblarea tortului uns prima foaie cu un strat subtire de crema ( stratul nu trebuie sa fie mai gros decat foaia, altfel riscati sa nu va ajunga pentru tot tortul), apoi adaugat alta foaie si din nou crema, continuand pana la ultima foaie.Imbracat apoi tortul intr-un strat subtire de crema, iar deasupra pus bucatile de blat acoperite cu caramel.
Întrebări
Nu sunt specificate cantitatile pentru caramel
Aveți dreptate! Cine a copiat rețeta de pe blogul meu a omis sa copieze și cantitățile menționate de dumneavoastră, respectiv 800 ml smântâna lichida, 80 g zahăr și zeama de la o felie de lămâie. O precizare, rețeta este o improvizație, ex: am folosit țuica neavând alt alcool mai potrivit disponibil.
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
Punctează această reţetă:
Anna,
05/11/2018
Este o reteta buna si-mi aminteste de cei dragi mie.
am gătit această rețetă

elvira_p2013,
17/05/2013
L-am facut si eu chear acum o ora,arata super bine de gustat inca nu l-am gustat dar, va urma maine,va doresc o seara frumoasa tuturor