Blatul : albusurile se bat spuma cu zaharul si apa rece.Se adauga galbenusurile pe rand si se amesteca bine cu paleta.Adaugam faina amestecata dinainte cu praful de budinca + praful de copt.Se omogenizeaza bine si se pune compozitia in tava unsa si pregatita cu hartie de copt. Se coace la foc mediu 30-35 minute (la mine a durat 45 minute, e cuptor pe gaz).
Se lasa blatul la racit pe un gratar si se trece la Crema.Caramelizam zaharul la foc mic, atentie sa nu se arda! Adaugam laptele si amestecam.
Separat, frecam galbenusurile cu amidonul.adaugam siropul fierbinte de zahar peste galbenusuri, punem iar pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa ca o smantana. Luam de pe foc si adaugam si gelatina inmuiata si dizolvata dinainte.
Dupa ce se raceste crema o amestecam cu frisca batuta batz si albusurile deasemenea batute spuma, adaugand crema de caramel treptat in frisca. Se da crema la frigider.
Siropul : topim zaharul, punem apa si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Cand s-a racit insiropam blatul.Glazura : caramelizam zaharul brun, incalzim frisca lichida + untul/marga.
Cand zaharul s-a caramelizat, turnam peste el frisca+untul fierbinti. Omogenizam bine pana se topeste zaharul. Racim in apa rece iar cand incepe sa se ingroase turnam peste tortul deja asamblat. Blatul se taie pe trei nivele.Cel mai caramel tort gustat vreodata! Caramel in blat, in crema, in glazura, in sirop!!!
Prietenei mele ii plac prajiturile, torturile caramel. Asadar si prin urmare, gugalesc si dau de reteta. Intr-o zi de sambata, adica azi, cand scriu pomelnicu', o prind intr-o zi plina de munca si ma bate gandul sa execut problema. Ma urc in masina, ma duc la kaufland si, serios fiind pe problema, cumpar pensule, sorturi, tavi, ciorapi, agrafe, chiloti, manusi, toate speciale pentru tortu' caramel. Evident, plus toate cele necesare retetei. Ajung acasa, ma echipez si, ca insusi cel mai bucatar adevarat, ma infing in problema. Ha, bine spus "problema". Prima problema blatul. Io, constiincios fiind, mi-am cumparat tava speciala pt tort, dar am sesizat ulterior ca gramajele de mai sus erau, de fapt, pt un altfel de vas, astfel incat blatul meu nu a crescut suficient si imi ajunsese doar pt doua trepte. Dar recunosc ca la gust si miros era f bun. Crema. Problema intrevine la treaba cu laptele peste zaharu' topit. Ala, laptele, dobitocu', e rece, baga-l-as in cuptor 2 zile, si cand torn dobitocu' peste crema, o face piatra. Dau la fiert, ce sa fac, sa se topeasca rahatu'. Fierbe prea mult, zaharu' lu' peste nu se topeste, si simt ca a mea crema incepe sa aiba un miros neplacut si cred ca se arde si zaharul. Deci nu e bine. Si alta problema, nu inteleg cum dintr-o lingura de zahar si una de apa fac io sirop incat sa pot da cu pensul pe tot blatul. Iese f putin. In fine, treaba e ca nu e. Continuam si cu restu' intamplarilor, da' am obosit. Concluzia: imi cer scuze, sa-mi bag pla-n el tort. Multumesc!
Comentarii:
Prietenei mele ii plac prajiturile, torturile caramel. Asadar si prin urmare, gugalesc si dau de reteta. Intr-o zi de sambata, adica azi, cand scriu pomelnicu', o prind intr-o zi plina de munca si ma bate gandul sa execut problema. Ma urc in masina, ma duc la kaufland si, serios fiind pe problema, cumpar pensule, sorturi, tavi, ciorapi, agrafe, chiloti, manusi, toate speciale pentru tortu' caramel. Evident, plus toate cele necesare retetei. Ajung acasa, ma echipez si, ca insusi cel mai bucatar adevarat, ma infing in problema. Ha, bine spus "problema". Prima problema blatul. Io, constiincios fiind, mi-am cumparat tava speciala pt tort, dar am sesizat ulterior ca gramajele de mai sus erau, de fapt, pt un altfel de vas, astfel incat blatul meu nu a crescut suficient si imi ajunsese doar pt doua trepte. Dar recunosc ca la gust si miros era f bun. Crema. Problema intrevine la treaba cu laptele peste zaharu' topit. Ala, laptele, dobitocu', e rece, baga-l-as in cuptor 2 zile, si cand torn dobitocu' peste crema, o face piatra. Dau la fiert, ce sa fac, sa se topeasca rahatu'. Fierbe prea mult, zaharu' lu' peste nu se topeste, si simt ca a mea crema incepe sa aiba un miros neplacut si cred ca se arde si zaharul. Deci nu e bine. Si alta problema, nu inteleg cum dintr-o lingura de zahar si una de apa fac io sirop incat sa pot da cu pensul pe tot blatul. Iese f putin. In fine, treaba e ca nu e. Continuam si cu restu' intamplarilor, da' am obosit. Concluzia: imi cer scuze, sa-mi bag pla-n el tort. Multumesc!
Superrrrr