Se face blatul galben: Se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga pe rand apa calda, uleiul si faina in ploaie. Se adauga si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie. Separat se bat albusele spuma, adaugand un pic de zeama de lamaie. Se amesteca compozitia in care sunt galbenusele cu albusele (nu cu mixerul), incercati sa le amestecati cu o lingura, usor. Se coace in tavi de chec, unse cu unt si tapetate cu faina.
Se face blatul maro: Se pregateste la fel ca blatul galben, la care se adauga 4 linguri cu cacao. Aceste 4 linguri de cacao, trebuie sa ia locul la 4 linguri cu faina. Scadem din 260 gr. de faina 4 linguri. Se face acest lucru, pentru ca vrem sa avem aceste checuri de dimensiuni cat de cat egale.
Se face crema: Se fierbe laptele cu cele 5 linguri de faina si cu ceea ce scoatem din pastaia de vanilie, pana se face o crema. Se freaca 300 gr unt cu 300 gr zahar, pana se face spuma, in care se adauga crema racita.
se taie cele 4 blaturi (pentru ca avem 2 blaturi galbene si 2 maro) in felii de dimensiuni egale. Alternam feliile de chec, cate una galbena, cate una maro. In cazul in care unele sunt mai mari decat altele, le corijam, taindu-le cu un cutit, punandu-le una langa alta. Se lipesc cu crema.
Deasupra se toarna o glazura. Se pun pe foc 2 linguri apa, cu 4 linguri zahar, 3 linguri cacao si 50 gr unt. Se amesteca incontinuu. Glazura trebuie turnata imediat ce o dam jos de pe foc.
Se lasa la rece cel putin 12 ore. Se taie cu un cutit incalzit la flacara (mi-e greu sa explic de ce - o sa va convingeti singuri). Si smecheria la aceasta prajitura este sa se taie pe oblic, sa avem la o felie, si blat galben si blat maro.
Comentarii:
E ok!
Am si eu aceasta reteta . eu o numesc prajitura de 1m. este f buna si aspectoasa .
In ani 80 faceam aceasta prajitura si ii spuneam chec la metru
Stiu reteta am mancat la cineva cu multi ani in urma ,nu stiam ca se cheama asa ,este f buna.
Minunata! o recomand tututror!
Este foarte bun