Prajitura greceasca de gris

Am vazut odata…demult la Tv o emisiune cu mancaruri si obiceiuri grecesti si acolo aparuse si aceasta prajiturica extrem de usoara ca si textura dar deosebit de aromata datorita siropului care se adauga la final. Pentru ca m-a impresionat inca de atunci, am notat reteta si o mai fac din cand in cand asa cand am pofta de ceva…muuult mai dulce decat de obicei. Se face repede, este simpla si chiar si cine intra prima oara intr-o bucatarie sunt convinsa ca va reusi sa faca aceasta prajitura fara probleme.
Ingrediente
Am folosit:
Pentru sirop:
Rețete inrudite
-
Prăjitură cu ciocolata și dovleac
-
Prăjitură cu migdale - fără gluten
-
Prajitura cu banane si pepite de ciocolata - vegana si fara gluten
-
Prajitura inteligenta cu vanilie si lamaie
Preparare
- Galbenusul se separa de albus, si se freaca bine cu zaharul pana se albeste se adauga apoi zeama de la lamaie si portocala (puteti pune doar de la unul din fructe sau deloc) si apoi se adauga gris pana capata o consistenta mai groasa.
- Se macina un pumn de arahide (eu aceasta cu arahide am facut-o) si se adauga si ele peste aluatul format. Se bat apoi albusurile spuma si se incorporeaza apoi usor in compozitia de galbenusuri se omogenizeaza totul si se da la cuptor cam 30 min.Verificati totusi cu scobitiarea inainte de a scoate din cuptor.
- Intr-o oala se pun la foc apa, zaharul scortisoara si cuisoarele si se fierb pana siropul capata o consistenta mai grosuta, ca o miere mai fluida.
- Dupa ce prajitura s-a copt, asa cum e in tava se toarna deasupra siropul fierbinte si se lasa la racit.Apoi se taie si se poate servi. Delicios!!!
Ca si consistenta este un pic sfaramicioasa prajitura dar…gustul ei va va ajuta sa treceti peste acest aspect. :)
Pofta mare!
Întrebări
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii

Este un desert greco -turcesc. Se prepara si in Dobrogea, de dobrogenii sadea :). Sunt multe variante. Pofta buna!
Suna bine si o voi incerca cat de curand. Am incredere in retetele grecesti pentru ca am mai facut o prajitura greceasca foarte usoara si placuta; multumesc pentru reteta.