Am facut aceste croissante cu gandul la cele pe care le mancam in Romania de la patiseria “Princess” care avea un magazinas chiar la metrou la Crangasi si cu ce mare pofta le mancam dupa o zi obositoare de facultate! nu mai zic ce miros era in metrou cand intram acolo :-)
Intr-o cana punem drojdia cu zaharul si apa calduta si lasam 5 minute pana cand aceasta incepe sa faca clabucei. Daca face clabucei inseamna ca drojdia este activa
Pregatim coca astfel:
Intr-un lighenas amestecam faina cu zaharul, sarea, laptele si uleiul si adaugam drojdia dizolvata. Amestecam bine. La inceput coca se va lipi de maini dar pe masura ce framantam ea va deveni compacta si elastica. In acest moment, o punem intr-un loc ferit de curent si o lasam sa creasca aproximativ o ora. Dupa ce a crescut, o bagam in frigider cca 30 de min ca sa devina manevrabila
Intre timp pregatim untul pentru framantat (cele 120 de grame care nu le-am pus in aluat). Taiem untul felii mai groase si il asezam intre 2 hartii de copt. Cu ajutorul unui facalet intindem untul rece pana cand ajunge de dimensiunea cca 20cm/10cm. Atentie: untul trebuie sa fie rece din frigider iar in timpul rularii acesta va ajunge la temperatura camerei, dar nu trebuie sa fie moale.
Scoatem aluatul din frigider si intindem o foaie de marimea 30cm cu 15cm, sau sa fie mai mare decat untul pe care l-am intins. Punem untul in centrul foii si aducem marginile aluatului din lateral spre centru acoperind untul in totalitate, intai laturile de la dreapta si stanga apoi de sus si jos. Mai intindem o data aluatul (cu indoiturile deasupra) dupa care il bagam 30 de minute la frigider.
Scoatem aluatul din frigider si il impaturim de data aceasta in 3, aducand prima latura spre centru, apoi ce-a de-a 2a latura tot spre centru, acoperind-o pe prima, formanduse astfel un fel de scrisoare, model mai nou. Bagam iar aluatul in frigider pentru 30 de minute si repetam procesul de impaturire de inca 2 ori.
Cand am terminat cu impaturitul :-) , intindem o foaie de cca 50 de cm lungime si vreo 30 latime, cat putem noi de mult sa o intindem, dar sa nu fie mai subtire de 5 mm. Taiem triunghiuri cu cutitul si ungem croissantele cu urmatoarea umplutura: topim la microunde 100 gr unt, mai mult il incalzim decat il topim, apoi amestecam cu 2-3 lingurite zahar si 1 lingurita scortisoara. Separat macinam cca 200 gr nuca pe care o rumenim usor intr-o tigaie teflonata. Ungem triunghiurile cu amestecul de unt si scortisoara apoi presaram nuca macinata si rulam croaissantele cat de mult putem, tragand in momentul rularii de baza mare a triungiului inspre noi. Astfel se vor forma mai multe straturi.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam croissantele cu varful spre interior. daca il lasam deasupra, ele se vor infoia si se vor desface in timpul coacerii! Amestecam un galbenus de ou cu 3 linguri de lapte si ungem croissantele apoi le bagam in cuptorul incins la 200 ºC (400ºF) si le coacem cca 15 minute pana se rumenesc frumos.
Si voila, croissantele mele, pe care le-au batut vantul! fara exagerare, dar sunt atat de bune ca se topesc in gura!
Recomand sa faceti din cantitate dubla de faina, eu am facut numai din 300 gr pentru ca nu stiam cum imi vor iesi, dar au iesit numai 12 croissante si merita sa faceti mai multe…
Spor la treaba si nu veti regreta deliciul acesta!
Comentarii (14):
O sa incerc pt ca aceasta reteta o folosesc la haios doar ca dupa fiecare impaturire ung cu untura aluatul este (amintiri din copilarie) un resfat
:*
Simple si gustoase
Este o reteta mai complicata dar cred ca este f. buna !!!
Complicat dar bun.
MINUNAT DAR NUMAI PT PROFESIONISTI
Greoaie
Marfa
Iiiiiiiiiieeeeeeeeeee dulce
Este prea complicata necesita prea mult timp sunt retete de cornuri mult mai rapide