Miere, nuca macinata .Din cantitatea asta de faina ies muuuulti mucenici. Se face mai intai maiaua din drojdie + 1 lingurita zaha+ 50 ml lapte caldut (ai grija sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste).
Se lasa 15 minute. In laptele caldut topeste zaharul si sarea. Cerne faina (asta se face nu numai pentru a elimina toate impuritatile din faina, ci si pentru a o aera, ca sa iasa coca mai pufoasa).
Amesteca faina cu maiaua si laptele caldut. Poti face manual, intr-un robot cu cuva mare, sau in masina de paine. Dupa ce s-au omogenizat, adauga ouale si aromele. De aici incolo eu am framantat cu mana. Se adauga cate 1 lingura de ulei si se farmanta pana intra tot in coca. Se continua pana ce tot uleiul a fost folosit. Framantatul a durat cam 40 minute.
Mai ceva ca atunci cand tragi la fiare, credeti-ma. Tot respectul pentru cele care fac cozonaci de Paste si de Craciun! facut o bila din aluat si pus intr-un castron mare. Lasat la crescut pana ce coca si-a dublat volumul.
Uns usor masa cu ulei si luat coca cat o minge de ping- pong.Din ea intins un tub lung cam de 30 cm din care facut 8 -uri. Pus in tava cu hartie pergament si copt in cuptorul preincalzit, la 200 C pentru 30 min. In timp ce se coceau facut siropul. fiert zaharul cu apa 5 minute, apoi adaugat aromele (esenta de vanilie si putin rom).
Dupa ce scos mucenicii din cuptor, cat erau inca calzi, bagat in sirop cate1 minut pe fiecare parte. uns cu miere si presarat nuca toacata. Si mancat cu multa pofta.Sper ca si colegilor mei le-au placut.
Comentarii (16):
Minunati
Buni mucenici
Binisor
Arata super poate e si buna
Foarte gustosi
Buni buni
Este reteta adevarata si ies minunati mucenicii !
Chiar e buna
Super reteta!!!
Explicatiile sunt foarte bune, reteta e usor de urmat.