Punem intii o farfurie micuta la frigider, iar mai tirziu vom vedea la ce foloseste.Curatim smochinele de pielita, observati in poza ambele castroane, am incercat sa le curat bine pe cele de culoare violet, ca sa nu inchida prea mult culoarea dulcetii.
Intr-un vas destul de incapator, rasturnam zaharul si apa,adaugam smochinele rupte in doua/patru, cum doreste fiecare si le lasam sa fiarba la foc mic, amestecind din cind in cind cu o lingura de lemn
In timpul fierberii, incercam sa adunam cu o lingura toata spuma de deasupra si lasam in continuare la foc mic cam 45-50 de minute.
In reteta originala scria 30 de minute, dar mi s-a parut totusi cam putin.Dupa 30 de minute, luam farfuria de la frigider si punem citeva picaturi de dulceata, ca sa vedem consistenta ei, farfuria rece ajuta la racirea mai rapida a dulcetii.
Daca vedem ca au ramas totusi bucati cam marisoare de smochine, le punem in robot si cu ajutorul acestuia le maruntim dar nu prea mult, dupa care rasturnam din nou in vasul cu dulceata. Asa arata dulceata mea, in momentul cind am inchis aragazul.
Daca aceasta are consistenta dorita, o turnam asa fierbinte in borcanele spalate si uscate, iar pe masura ce inchidem borcanele, le asezam cu capacul in jos, aceasta operatiune ajutind la inchiderea ermetica a lor, le acoperim cu o patura si le lasam asa pina a doua zi.
Si-acum ca sa vedeti cit sint de pofticioasa, desfacut astazi un borcan si savurat o feliuta delicioasa la micul dejun.Inca o poza privita in ochi si farfuria decorata cu dulceata.
"fichi" stiam ca in italiana inseamna altceva, tot dulce, nu pot sa spun aici ce, dar e un fel de pasarica. Oricum, in Italia le zice fighi, nu fichi cum spui tu.
Comentarii (11):
"fichi" stiam ca in italiana inseamna altceva, tot dulce, nu pot sa spun aici ce, dar e un fel de pasarica. Oricum, in Italia le zice fighi, nu fichi cum spui tu.
Sigur e dulceata nu gem?
Vreau si eu !
Prea multe seminte trebuia sa o dai prin sita
De o ora si 3 sferturi fierb la ea… aiuria, o reteta scrisa de o gospodina ajunsa in bucatarie de foame… nu va luati duoa reteta, e aiurita rau…
Ce ai facut tu este gem,nu dulceata!
Comentaribbuna rauul t
Este o reteta mult mai buna si mai usoara decat cea pe care o utilizez eu.
(y)
Am facut si eu...mia iesit f.bun