Si noi ce mai gatim cu...smochine?

Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude. Pe cele uscate le puteti consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele uscate pastreaza integral calitatile fructelor proaspete dar au o valoare dubla a caloriilor, prin uscare fiind elimina apa naturala din smochine.
Daca mancati trei smochine proaspete veti lua din acestea 350 de miligrame de potasiu (~ 10% din DZR de potasiu). Daca consumati trei smochine uscate, cantitatea de potasiu este mai mare, 400 miligrame.
Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.
Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse depanificatie, gemuri, jeleuri. Dintre preparatele obtinute din smochine amintim: tarta de smochine, dulceata de smochine, iaurt cu smochine, smochine la cuptor, rulada de smochine sau mere coapte umplute cu smochine.
Smochinele uscate pot fi mancate cu cerealele, cu fulgii de ovaz sau pot fi taiate si consumate cu piure.

Caietul de retete: iaurt cu smochine

Budinca simpla de tapioca cu smochine proaspete si migdale

Smochine la cuptor/fichi al forno

Dulceata de smochine/confettura di fichi

Smochine in rom

Rulada cu dulceata de smochine

Marmelada de smochine

Piept de ra cu smochine

Comentarii
Imi plac foarte mult smochinele, cum si uscate tot asa si dulceata. Vom face compot de smochine uscate, ca nu am incercat pana acum.
Va multumesc de ideile foarte frumoase.
o zi placuta.
Lily
Si ce tot il parafrazati pe Menci?
Cel mai sanatos e sa mancam smochine proaspete!