Se curata arpacasul de impuritati si se spala bine in noua ape. Se pune la fiert o parte arpacas 5 parti apa intr-o cratita de tuci. Se amesteca in el sa nu se prinda de fund si se lasa sa fiarba pana cand arpacasul este fiert si legat.
Pe parcurs daca mai este nevoie se mai poate pune apa fierbinte. La sfarsit fiertura trebuie sa aiba o consistenta moale. Dupa ce a fiert se pune zaharul, zaharul vanilat si se fierbe pana cand capata o culoare lucioasa si este legata. Fiertura trebuie sa fie moale pentru ca atunci cand se raceste se intareste. Se lasa la racit.
Nucile se maruntesc prin robot sau se taie cu cutitul mititele. Cand s-a racit se adauga esenta de rom, nucile maruntite si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine.
Daca cumva ati fiert-o prea tare pana sa puneti mirodeniile puteti s-o inmuiati cu putina apa calda si sa mestecati bine. Dupa ce ati terminat cu mirodeniile o puneti pe farfurii si o aranjati frumos.Peste ea se rad pe razatoarea mica biscuiti.Ornati cum doriti crucea.
Deasupra, dupa ce ai presarat biscuitii, presari si zahar pudra si mai nou nuca de cocos. cind speli arpacasul in cele 9 ape, aprinzi candela sau luminare si spui de 9 ori, la fiecare apa, rugaciunea DOMNEASCA TATAL NOSTRU
Nu se amestecă niciodată în grâul pus la fiert.La foc mediu(mic) fierbe bine şi eu mai pun 1/2 pachet de margarină la 1 kg de grâu ca să iasă coliva lucioasă.Apă pun 3 părţi la 1 parte de grâu.
1 parte arpacaș, 3 părți apă(un praf de sare) se fierbe 20 de minute.După ce s-a fiert se pune zahărul deasupra (5-700g) și nuca(cu cât mai multă cu atât mai bună). Se acoperă cu o pătură(păturică) și se lasă până a doua zi. Se amestecă, inclusiv aromele(pe care și le alege fiecare după gust -dar să nu lipsească romul) ,se pune pe un platou(sau în ce vrei) se modelează,se ornează (după imaginația fiecăruia) și asta este.(notă: dacă fierbi arpacașul în neștire se va face un terci -grâul „natur”se fierbe foarte mult) GABRIEL
Comentarii (18):
O reteta delicioasa
Deasupra, dupa ce ai presarat biscuitii, presari si zahar pudra si mai nou nuca de cocos. cind speli arpacasul in cele 9 ape, aprinzi candela sau luminare si spui de 9 ori, la fiecare apa, rugaciunea DOMNEASCA TATAL NOSTRU
Superrr
Nu se amestecă niciodată în grâul pus la fiert.La foc mediu(mic) fierbe bine şi eu mai pun 1/2 pachet de margarină la 1 kg de grâu ca să iasă coliva lucioasă.Apă pun 3 părţi la 1 parte de grâu.
Comentariul tău: foarte buna
Comentariul tăsuper buna mersi
u:
Ok
Reteta foarte buna
Ok,reteta este corecta,in functie de arpacasul folosit ,mai putina apa
1 parte arpacaș, 3 părți apă(un praf de sare) se fierbe 20 de minute.După ce s-a fiert se pune zahărul deasupra (5-700g) și nuca(cu cât mai multă cu atât mai bună). Se acoperă cu o pătură(păturică) și se lasă până a doua zi. Se amestecă, inclusiv aromele(pe care și le alege fiecare după gust -dar să nu lipsească romul) ,se pune pe un platou(sau în ce vrei) se modelează,se ornează (după imaginația fiecăruia) și asta este.(notă: dacă fierbi arpacașul în neștire se va face un terci -grâul „natur”se fierbe foarte mult) GABRIEL