Coliva

Ingrediente
Preparare
- Se curata arpacasul de impuritati si se spala bine in noua ape. Se pune la fiert o parte arpacas 5 parti apa intr-o cratita de tuci. Se amesteca in el sa nu se prinda de fund si se lasa sa fiarba pana cand arpacasul este fiert si legat.
- Pe parcurs daca mai este nevoie se mai poate pune apa fierbinte. La sfarsit fiertura trebuie sa aiba o consistenta moale. Dupa ce a fiert se pune zaharul, zaharul vanilat si se fierbe pana cand capata o culoare lucioasa si este legata. Fiertura trebuie sa fie moale pentru ca atunci cand se raceste se intareste. Se lasa la racit.
- Nucile se maruntesc prin robot sau se taie cu cutitul mititele. Cand s-a racit se adauga esenta de rom, nucile maruntite si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine.
- Daca cumva ati fiert-o prea tare pana sa puneti mirodeniile puteti s-o inmuiati cu putina apa calda si sa mestecati bine. Dupa ce ati terminat cu mirodeniile o puneti pe farfurii si o aranjati frumos.Peste ea se rad pe razatoarea mica biscuiti.Ornati cum doriti crucea.
Întrebări
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
anonymous
O reteta delicioasa
anonymous
Deasupra, dupa ce ai presarat biscuitii, presari si zahar pudra si mai nou nuca de cocos. cind speli arpacasul in cele 9 ape, aprinzi candela sau luminare si spui de 9 ori, la fiecare apa, rugaciunea DOMNEASCA TATAL NOSTRU
anonymous
Superrr
anonymous
Nu se amestecă niciodată în grâul pus la fiert.La foc mediu(mic) fierbe bine şi eu mai pun 1/2 pachet de margarină la 1 kg de grâu ca să iasă coliva lucioasă.Apă pun 3 părţi la 1 parte de grâu.
anonymous
Comentariul tău: foarte buna
anonymous
Comentariul tăsuper buna mersi
u:
yo2013
Ok
anonymous
Reteta foarte buna
anonymous
Ok,reteta este corecta,in functie de arpacasul folosit ,mai putina apa
gabem1959
1 parte arpacaș, 3 părți apă(un praf de sare) se fierbe 20 de minute.După ce s-a fiert se pune zahărul deasupra (5-700g) și nuca(cu cât mai multă cu atât mai bună). Se acoperă cu o pătură(păturică) și se lasă până a doua zi. Se amestecă, inclusiv aromele(pe care și le alege fiecare după gust -dar să nu lipsească romul) ,se pune pe un platou(sau în ce vrei) se modelează,se ornează (după imaginația fiecăruia) și asta este.(notă: dacă fierbi arpacașul în neștire se va face un terci -grâul „natur”se fierbe foarte mult) GABRIEL
Punctează această reţetă