Este o tarta pe care am mancat-o prima data la o prietena, delicioasa alternativa la mancarurile greoaie din preajma sarbatorilor. E foarte parfumata si usoara si, desi multora combinatia carne-fructe nu le suna prea simpatic, te asigur ca va schimba convingeri dintre cele mai statornice.
Aluatul:
Se amesteca toate ingredientele. La inceput arata ca niste cocoloase care nu se vor lega in veci dar dupa 2 minute de framantat ar trebui sa iti iasa un " biloi" care se deslipeste de pe marginea vasului. Apa sa o pui putin cate putin iar faina sa nu o pui chiar toata de la inceput, mai lasi nitica alaturi ca sa poti sa ajustezi din ochi consistenta aluatului. Framanti cat mai putin, cu buricele degetelor; secretul unui aluat reusit de tarta - adica unul fraged si putin nisipos - este acela de a-l feri de caldura. Pui folie alimentara deasupra si o dai la frigider vreo 40 de minute. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat va fi mai fraged.
Umplutura:
Merele se calesc putin in tigaie cu un pic de unt. Feliile de jambon se perpelesc in alta tigaie, cat sa se rumeneasca, cateva secunde pe fiecare parte. Intinzi aluatul pe blatul de lucru, apoi il rulezi pe facalet si il asezi in tava tapetata cu hartie de copt (sau intr-o tava antiaderenta). Asezi suprapuse feliile de jambon, presari bucatelele de mar. Deasupra se torni amestecul obtinut din smantana cu laptele si cele 2 oua cu nucsoara. Dai la cuptor, la mijloc sau un rand mai jos de mijloc, la foc mediu (180 de grade) pentru 45 min sau pana se rumeneste cat vrei. Se poate servi atat calda cat si rece, personal rece o gasesc mai gustoasa. Pofta buna!
Ziceai ca daca sta mai mult la rece, cu atat va fi mai fraged. Eu l-am uitat vreo doua saptamani la rece si l-am gasit mucegait, deci nu e valabila afirmatia ta!
Ideea este minunata. In locul specialitatilor de mezeluri din comert (care imi displac) voi folosi piept de pui sau curcan, tocat proaspat, inmuiat in tigaie cu putin unt, pana se evapora apa lasata de carne.
Comentarii:
Ziceai ca daca sta mai mult la rece, cu atat va fi mai fraged. Eu l-am uitat vreo doua saptamani la rece si l-am gasit mucegait, deci nu e valabila afirmatia ta!
Pare f.gustoasa!
Pare ff buna,abia astept sa o fac.
Cred ca e si gustoasa. facuta in casa
Ideea este minunata. In locul specialitatilor de mezeluri din comert (care imi displac) voi folosi piept de pui sau curcan, tocat proaspat, inmuiat in tigaie cu putin unt, pana se evapora apa lasata de carne.
Este o bunatate,incercati-o cu incredere
Mie pofta
Aiurea în tramvai! Să o savureze bucătarul ce propune reţeta şi mai discutăm!
Suna bine, de incercat. j.v.