Snitel vienez cu salata de cartofi

Altele
Ușor
50 min

Ingrediente

8

Preparare

Preparare20 min
Gătire30 min
  • Toată lumea ştie ce e şniţelul – o felie de carne, dată prin făină, ou bătut şi apoi prin pesmet şi prăjită în ulei. Special în cazul şniţelului vienez este că el se face doar din carne de viţel. Denumirea de “şniţel vienez” este protejată prin lege şi de aceea orice şniţel ce poartă această denumire trebuie să fie făcut din carne de viţel. Dacă este făcut din altă carne, se numeşte “Schnitzel wiener Art”, adică şniţel făcut după metoda şniţelului vienez, sau şniţel din carne de porc sau de ce-o fi. În mod normal dacă ţi se serveşte într-un restaurant un şniţel “vienez” din carne de porc, ai dreptul să reclami (carnea de porc de mult mai ieftină decât cea de viţel).

    Originea şniţelului este neclară; în timp ce unii susţin că ar fi austriac, alţii spun că ar fi fost inventat în Milano şi adus în Austria de către trupele poloneze şi germane în timpul unui război acum vreo 300 de ani. Dar indiferent de origine, şniţelul este una din mâncările preferate în multe ţări, în diferite variante: şniţel vienez, natur, cordon bleu.

    Prăjit în untură sau unt pentru prăjit şniţelul primeşte un gust deosebit. (Untul pentru prăjit se obţine din unt, care se topeşte, se înlătură apa şi lactoza şi se “alege” doar untul pur.) De obicei şniţelul se serveşte cu o salată de cartofi şi o felie de lămâie, care se stoarce peste şniţel. Deosebit este şi crusta de pesmet cu aspect de valuri, care se desprinde de carne. Am aflat secretul “valurilor” acum câteva zile, din întâmplare, şi m-am gândit să văd dacă într-adevăr aşa este.

    ***

    Mod de preparare:
    Se fierb cartofii în apă cu sare, iar apoi se lasă să se răcească. După ce se răcesc se curăţă de coajă şi se taie felii de vreo 3-4 mm grosime. Se amestecă supa de legume cu 1-2 linguri oţet (sau zeamă de lămâie) după gust şi 3-4 linguri ulei şi apoi se toarnă peste cartofi. Se amestecă cu grijă şi se lasă să stea cel puţin o jumătate de oră.

    Se pregăteşte carnea de şniţele. Dacă feliile sunt groase se va practica ceea ce se numeşte “tăietura fluture”, adică felia de carne se taie pe jumătate în grosime dinspre partea laterală spre interior, însă nu până în capăt, pentru ca atunci când se desfac feliile să fie unite la mijloc.
    Se pune apoi bucata de carne între două folii de plastic şi se bat cu o cratiţă. Dacă s

Punctează această reţetă

AtoZAtoZ

Întrebări

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:

  • pagina 1 / 2

anonymous

Foarte bine explicata! Bravo! Acum ma apuc sa fac! Sa vedem ce iese! :)

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Foarte bun

abuz

anonymous

F f bine explicat!

abuz

anonymous

Sper sa-mi iasa!!!!!!!!!:)

abuz

anonymous

Grozav! am inceput sa salivez deja.

abuz

anonymous

Super!!!!

abuz

anonymous

Cine poate refuza o portie!?

abuz

anonymous

Suppper

abuz

anonymous

FOARTE FAINA

abuz

anonymous

Superb,extraordinar,multumim pentru tot

abuz
  • pagina 1 / 2