Toată lumea ştie ce e şniţelul o felie de carne, dată prin făină, ou bătut şi apoi prin pesmet şi prăjită în ulei. Special în cazul şniţelului vienez este că el se face doar din carne de viţel. Denumirea de şniţel vienez este protejată prin lege şi de aceea orice şniţel ce poartă această denumire trebuie să fie făcut din carne de viţel. Dacă este făcut din altă carne, se numeşte Schnitzel wiener Art, adică şniţel făcut după metoda şniţelului vienez, sau şniţel din carne de porc sau de ce-o fi. În mod normal dacă ţi se serveşte într-un restaurant un şniţel vienez din carne de porc, ai dreptul să reclami (carnea de porc de mult mai ieftină decât cea de viţel).
Originea şniţelului este neclară; în timp ce unii susţin că ar fi austriac, alţii spun că ar fi fost inventat în Milano şi adus în Austria de către trupele poloneze şi germane în timpul unui război acum vreo 300 de ani. Dar indiferent de origine, şniţelul este una din mâncările preferate în multe ţări, în diferite variante: şniţel vienez, natur, cordon bleu.
Prăjit în untură sau unt pentru prăjit şniţelul primeşte un gust deosebit. (Untul pentru prăjit se obţine din unt, care se topeşte, se înlătură apa şi lactoza şi se alege doar untul pur.) De obicei şniţelul se serveşte cu o salată de cartofi şi o felie de lămâie, care se stoarce peste şniţel. Deosebit este şi crusta de pesmet cu aspect de valuri, care se desprinde de carne. Am aflat secretul valurilor acum câteva zile, din întâmplare, şi m-am gândit să văd dacă într-adevăr aşa este.
***
Mod de preparare: Se fierb cartofii în apă cu sare, iar apoi se lasă să se răcească. După ce se răcesc se curăţă de coajă şi se taie felii de vreo 3-4 mm grosime. Se amestecă supa de legume cu 1-2 linguri oţet (sau zeamă de lămâie) după gust şi 3-4 linguri ulei şi apoi se toarnă peste cartofi. Se amestecă cu grijă şi se lasă să stea cel puţin o jumătate de oră.
Se pregăteşte carnea de şniţele. Dacă feliile sunt groase se va practica ceea ce se numeşte tăietura fluture, adică felia de carne se taie pe jumătate în grosime dinspre partea laterală spre interior, însă nu până în capăt, pentru ca atunci când se desfac feliile să fie unite la mijloc. Se pune apoi bucata de carne între două folii de plastic şi se bat cu o cratiţă. Dacă s
Comentarii (17):
Foarte bine explicata! Bravo! Acum ma apuc sa fac! Sa vedem ce iese! :)
Foarte bun
F f bine explicat!
Sper sa-mi iasa!!!!!!!!!:)
Grozav! am inceput sa salivez deja.
Super!!!!
Cine poate refuza o portie!?
Suppper
FOARTE FAINA
Superb,extraordinar,multumim pentru tot