Datorita continutului mare de vitamine, minerale, pectine si substante de natura flavonoidica, zmeura reuseste cu usurinta sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman.
Prin continutul de antioxidanti, de 10 ori mai mare decat cel al rosiilor si de 50 de ori mai mare decat al capsunilor, zmeura este adevarat izvor de vitamine, minerale si substante nutritive si ajuta la tratarea mai multor afectiuni.
Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Contine, de asemenea, acid elagic despre care se spune ca este un compus anti-carcinogenic. Un alt compus continut de zmeura, tilirosida, activeaza un hormon care regleaza metabolismul tesutului adipos, denumit adiponectina. Datorita continutului bogat in vitamina A, C si C, zmeura reduce aciditatea din stomac, prevenind astfel afectiunile gastrice.
Consumata proaspata, contine si un nivel ridicat de vitamina C (aproximativ 50 mg/%), reusind astfel sa acopere o mare parte din necesarul zilnic din aceasta vitamina. In plus, zmeura imbunatateste digestia, fiind recomandata persoanelor supraponderale si chiar obezilor. Datorita continutului bogat in fibre, ajuta la echilibrarea colesterolului din sange.
Doza minima pentru a obtine beneficii de pe urma administrarii acestui fruct este de 150 de grame pe zi.
Bobitele sale mici, de un rosu inchis, cu miros placut si gust acrisor, dar parfumate, intra in componenta multor prajituri sau dulciuri: sirop de zmeura, dulceata de zmeura, spuma de zmeura si inghetata.
Comentarii:
Foarte interesant.Multumesc,petitchef!