M-am gândit s? v? d?ruiesc azi un M?r?i?or dulce, ceva care se potrive?te cu prim?vara. Pân? ?i vremea s-a mai înc?lzit pu?in aici.
Aceast? rulad? am f?cut-o prima dat? anul trecut de Pa?te ?i a fost un deliciu. Acum vreo 15 ani am încercat s? fac rulad?, nu ?tiu ce am gre?it, n-a ie?it ?i de-atunci mi-am zis c? e prea complicat ?i nu merit? s? mai încerc. Îns? dup? ce am v?zut o fotografiepe internet nu am putut rezista ?i am încercat s? reproduc rulada. Întrucât nu era nici o re?et? ata?at? la fotografie, am luat o re?et? veche ce-o aveam într-un caiet ?i am adaptat-o pu?in, iar crema am improvizat-o pe loc. Pân? la urm? a fost atât de simplu, ?i totul a mers atât de repede. A?teptând s? se coac? blatul m-am plictisit îngrozitor, încât am decis s? fac rapid aluat pentru înc? o rulad?. Dureaz? doar cât ai zice ?rulad??.
Rulad? cu matcha ?i crem? mascarpone
Ingrediente:
Pentru blat:
4 ou?
100 gr zah?r
100 gr f?in?
un vârf de cu?it de sare
1 lingur? Matcha (praf de ceai verde) ? se poate folosi îns??i cacao sau praf de ness
zah?r pentru pres?rat
Pentru crem?:
200 gr. mascarpone
200 ml fri?c? lichid?
100 gr. zah?r
100 ml iaurt
50 ml ap?2 foi gelatin? (sau praf pentru 300 ml lichid)
cire?e f?r? sâmburi (proaspete sau din compot, strecurate)
Mod de preparare:
Se înc?lze?te cuptorul la 200°C.
Blatul:Ou?le se separ?. Albu?urile se bat spum? într-un vas curat (s? nu fie ud sau uns), împreun? cu un vârf de cu?it de sare. Se adaug? zah?rul treptat ?i se bate în continuare pân? când spuma devine tare.
Se adaug? g?lbenu?urile ?i se bate spuma înc? aproximativ o jum?tate de minut.
Se adaug? matcha ?i f?ina (ambele trebuie s? fie cernute) ?i se amestec? cu un tel sau o lingur? de lemn foarte încet, pentru a nu distruge structura aerisit? a compozi?iei.
Se tapeteaz? o tav? de cuptor cu hârtie de copt. Se toarn? aluatul ?i se niveleaz? cu o palet? sau un cu?it. Tipp: pentru ca hârtia s? fie fixat? bine pe tav?, se lipesc col?urile hârtiei de tav? cu pu?in aluat.
Se d? tava la cuptor pentru 8-12 minute, pân? suprafa?a blatului devine galben auriu. Blatul este gata când, dac? se apas? u?or cu degetul pe blat, acesta revine u?or la forma ini?ial?.
Cu un cu?it se desfac marginile blatului din tav?.
Se ia un prosop curat de buc?t?rie ?i se ud? complet. Se stoarce ?i se întinde pe mas?. Se pudreaza cu zah?r tos.
Se ia blatul din tav?, cu hârtie cu tot ?i se r?stoarn? peste prosopul ud, astfel încât hârtia de copt s? fie deasupra. Se desface hârtia cu grij?. Dac? se desprinde greu, se umeze?te hârtia cu ap? ?i se încearc? din nou.
Blatul se ruleaz? împreun? cu prospul, cât? vreme este cald. Dac? blatul se r?ce?te nu se mai poate rula. Se las? apoi s? se r?ceasc? complet.
Crema:Se pun foile de gelatin? într-un vas cu pu?in? ap? rece ?i se las? s? se înmoaie. Se bate fri?ca pân? devine tare. Se adaug? mascarpone ?i iaurtul ?i se amestec? bine. Dup? preferin?e se pot ad?uga arome (coaj? de l?mâie sau portocale, vanilie).
Într-o cr?ticioar? se pun cca. 50 ml ap? la înc?lzit, împreun? cu zah?rul. Se înc?lze?te la foc mic pân? când zah?rul se tope?te. Se ia gelatina din ap?, se stoarce bine ?i se adaug? în vasul cu siropul de zah?r. Se amestec? pân? când gelatina se tope?te. Se las? pu?in s? se r?ceasc? ?i apoi se adaug? în amestecul de fri?c?. (Dac? amestecul cu gelatin? este prea fierbinte, crema de fri?c? se va topi ?i va fi prea moale). Dac? se folose?te praf de gelatin?, acesta se va prepara a?a cum scrie pe instruc?iunile de pe pachet.
Se desface rulada ?i se a?eaz? pe o folie de plastic. Se întinde crema peste rulad?. Se a?eaz? cire?ele.
Se ruleaz? blatul cu grij?.
Se învârte rulada în folia de plastic ?i se las? în frigider cca. 2-3 ore pân? când se înt?re?te crema.
Înainte de servire se pudreaz? cu zah?r praf.
V? doresc o zi frumoas? de M?r?i?or!