Reteta pentru Pricomigdale
3 albu?uri, 210 g zah?r tos, 20 ml rom, 200 g nuci sau alune m?cinate, 8?10 pic?turi esen?? de migdale sau un pache?el cu zah?r vanilat
Mod de preparare a Pricomigdalelor
Nucile sau alunele se pun într-o tav? de pr?jitur? ?i se ?in în cuptor, 10 minute, la foc mijlociu, cu u?a cuptorului deschis?, amestecîndu-le de 2?3 ori în acest r?stimp, ca s? nu se rumeneasc?, ci numai sa capete gust bun de pr?jit.
Dup? ce s-au frecat între palme, pentru a desprinde cojile uscate, se trec prin ma?ina de nuc?. Albu?urile se bat spum? într-un lighena? sm?l?uit, se adaug? zah?rul ?i romul ?i, apoi, se bat deasupra unui vas cu ap? clocotit?, ca ?i bezelele (v. ?Bezele“), 8?10 minute, pîn? cînd se înt?re?te spuma (sa nu cad? de pe tel) ?i se înfierbînt? bine. Dup? aceea, se adaug? toate nucile sau alunele m?cinate, esen?a de migdale sau, în lipsa acesteia, numai zah?rul vanilat ?i se bat, cu telul, în continuare pe ap? clocotit?, cîteva secunde (de 5?6 ori); apoi, se las? la o parte.
Se preg?tesc 2?3 t?vi, unse cu margarin? solid? ?i tapetate cu f?in?. Se ia din compozi?ie cîte o linguri?? (cam cît o nuc?), numai din marginea acesteia (f?r? s? se mai amestece în ea pîn? la sfîr?it) ?i se a?az? în tav?, sub form? pe cît posibil rotund?. Distan?a dintre pricomigdale trebuie s? fie de 2 1/2 cm. Tava se introduce în cuptorul înc?lzit dinainte la foc mijlociu, apoi focul se reduce imediat, cît se poate de mic ?i se las? 30 minute. Nu se deschide cuptorul 15 minute; dup? aceea, tava se poate întoarce, dac? cuptorul nu coace uniform, potrivind ?i focul, ca pricomigdalele s? se rumeneasc? frumos.
Vor cre?te bine ?i vor plesni la suprafa??. Se p?streaz? în cutie închis?. Dac? se folosesc sîmburi de migdale, ace?tia se fierb în ap? clocotit?, pîn? ce li se desprinde coaja sub?ire (sîmburele alunec? afar? din coaj?, cînd se preseaz? între dou? degete) cu u?urin??. Dup? ce s-au uscat bine, se trec prin ma?ina de nuc? ?i cu ele se preg?tesc, la fel, pricomigdalele (cu aroma lor natural?). Migdalele se pot amesteca cu nuci sau cu alune.
Comentarii:
Multumesc pentru reteta sper sa imi iasa si mie