mal
Am umblat besmetici dupa ludaiu' (dovleacul) acesta. De cand au aparut pe piata, in aceasta toamna, mi-am tot dorit sa gasesc unul "adevarat".
Numai ca socoteala de-acasa ....stiti voi, nu e identica cu cea din targ. Tot auzindu-ma cum ma vaicaresc ca vreau "ludai de-ala bun, ca de la mama din gradina", iubi meu (puteti sa radeti cat vreti, eu asa ii spun sotului meu de cand ne-am cunoscut, sunt multi ani de obisnuinta si nu mai pot schimba nimic in acest sens. de fapt nici nu vreau sa schimb ) s-a grabit sa-mi cumpere dovleacul ca sa-mi fac surpriza. Tare incantata am mai fost.
Adevarul e ca la forma seamana mult cu ludaiul de gradina...
pana si cand l-am taiat mi s-a parut ca e o achizitie de nota maxima, insa cand am inceput sa-l gatesc...m-am dez(s)umflat.( o sa vedeti de ce )
Tot iubi, ajutor de nadejde l-a curatat , la taiat si l-a tocat.
De aici insa a ramas treaba mea.
Mi-am propus sa gatesc cate cele cu acest dovlec, ba aveam de gand sa ne si coc in cuptor cateva bucati, insa cand l-am vazut cum se comporta la gatit, am renuntat.
Am renuntat sa-l coc , nu sa-l folosesc, deoarece i-am venit de hac in doi timpi si trei miscari.
In momentul cand am pus dovleacul (1,5 kg) cu zahar ( 12 linguri )si unt ( 100g)cu oala pe foc sa se "dinstuie" (mama folosea acest termen, nu stiu cat e de corect ), dovleacul meu s-a dovedit a fi unul tare "apatos". E firesc sa lase suc in combinatie cu zaharul, insa nu o tona, ca acesta.
Nu m-am descurajat, doar am schimbat putin reteta.
L-am lasat sa fiarba in sucul propriu cca 10 minute, apoi am adaugat o budinca de gris (puteti folosi gris 4-5 linguri, dupa nevoie ) si o budinca de frisca dizolvata cu 3 linguri de apa. Le-am lasat sa mai bolboroseasca impreuna cca 5 minute, apoi am oprit focul.
Am obtinut o "crema" fantastica, si ca aspect si ca gust. Desi m-am cam necajit la inceput, rezultatul final mi-a placut mult, astfel ca am uitat incidentul repede :).
Am lasat "crema" mea sa se stampere si intre timp am facut aluatul astfel :
intr-un bol am pus 300g faina, un ou intreg, 150g unt 80% grasime, trei linguri de zahar (daca vreti mai dulce, puteti pune mai mult )si putina sare. Am framantat bine pana s-au amestecat ingredientele...apoi l-am asezat presandu-l cu mana in forma de placinta unsa cu unt .(datorita unor imprejurari care tin strict de ingredientele folosite, aluatul poate iesi mai moale sau mai tare, in ambele situati il puteti intinde direct in tava folosindu-va de mainile ude sau unse cu unt. sa nu va temeti, indiferent cum iese o sa se coaca si o sa fie bun )
Apoi puteti sa-l lasati sa se odihneasca fie la frigider, fie in bucatarie daca nu e prea cald.
Aluatul asezat in forma arata asa:
...iar aceasta este "crema" mea de dovleac :) aici era deja amestecata cu scortisoara macinata -1 lingura cu varf in cazul meu (voi puneti dupa gust ). Tot acum e momentul sa mai puneti zahar daca este necesar.
Daca si dupa ce se raceste dovleacul vi se pare tot moale, puteti sa-i mai adaugati o lingura de amidon sau , asa cum am facut eu, un praf de budinca de frisca. Fiti fara frica, in timpul coaceri( cca 50 min ) budinca absoarbe sucul din dovleac si se "gateste" ca si cand ar fi fost fiarta .
Asa cum va spuneam se coace la 180-190* cca 50 minute...insa dupa ce trec 30 de minute fiti cu ochii pe ea;).
Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se stampere bine si abia apoi o feliati ca s-o serviti. Calduta e durere de buna :)...pudrata cu zahar praf vanilat (sau simplu) si putina scortisoara proaspat macinata....
Incercati, merita tot efortul si timpul de asteptare ! :)
Comentarii:
1.5 Kg are dovleacul!
Esti sigura ca e vorba de 1,5 kg de zahar in 10 linguri - eu cred ca mai curand sunt cam 150-200 de gr, tinand cont ca 1 lingura are cam 20 de grame, nu?