O sa scriu pe fuga reteta de lipii, deoarece am multe de facut astazi. :D
Totusi , pentru ca sunt multi cei care o asteapta, m-am rupt cateva minute ...
Ingredientele folosite de mine :
faina integrala ( sau neagra cu taratele si toate alea prin ea ) 3 masuri ( eu am folosit un castonel care "ia" 250 ml de lchid ).....jumatate de lingurita de zahar.....jumatate de lingurita de sare....jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu....3 linguri de ulei de floarea soarelui.....apa calduta cca 2 masuri (din cele cu care am masurat si faina ) .-a intrat pana la urma cam una si jumatate, vedeti voi, se simte la mana cand framantati ....si inca doua linguri de ulei la final.
Asadar....
punem ingredientele intr-un castron si adaugam pe rand apa calduta .
Framantam pana se incorporeaza toata faina si obtinem un aluat elastic, dar ferm.
Acum adaugam si cele doua linguri de ulei de la final si mai framantam pana se dezlipeste aluatul de pe maini. ( cca 2 min ).
Lasam aluatul la temperatura camerei cca 30 minute....apoi il impartim in "sfere" potrivite pentru tigaia in care urmeaza sa le coacem. ( faceti intai una, asa dupa ochi... daca e prea groasa, reduceti cantitatea de aluat, daca e prea subtire , mai puneti : )
Pe o planseta unsa cu ulei se intinde cu facaletul foaia de lipie cat de subtire ne-o dorim. Ideal ar fi sa fie cat mai subtire, deoarece are tendinta sa se stranga cand o punem in tigaie :).
Daca va place s-o bibiliti, o puteti face mai rotunda...eu i-am lasat inadins forma mai neregulata, sa se vada ca e facuta cu mana :)
Se pune cu grija in tigaia incinsa (de fonta sau teflonata ) si se coace cca jumatate de minut (la foc mediu ) pe o parte.
O sa vedeti ca face niste basicute la copt, asa e normal sa fie :).
Intoarceti lipia cand suprafata care nu este in contact cu tigaia este bine uscata, daca pare inca umeda, inseamna ca nu e coapta. :)
Lasati sa se coaca pana cand unele dintre parti " se ard".
Daca nu e bine coapta, o sa va doara stomacelul :D
La final arata cam asa:
Mie mi-au iesit foarte flexibile...am putut sa le rulez fara probleme.
Maine o sa va arat si cu ce le-am mancat noi ieri.
Azi dimineata, am papat una cu branza brie :D....si mi-a placut mult.
Era la fel de elastica si gustoasa, chiar si rece :)
Apropo.... din cantitatile folosite de mine, la final am avut 14 lipii super gustoase (insa , depinde de marimea tigaii in care le coaceti )
Incercati ! :)
Comentarii:
Urate !!!
Exce
Excelenta
Leai facut prea arse .Sti cum arata lipi adevarate?Arata mai subtiri si mai frumoase. HAI.esti varza.GUDBAI>
Multumim pentru reteta :)