Obtinuta prin macinarea in totalitate a graului, faina integrala de grau pastreaza toate elementele nutritive, benefice pentru organism deoarece acestea nu se pierd in urma procesului de rafinare.
Denumita si faina de extractie 100% intrucat este facuta din toate componentele graului, tarata, germeni si endosperm, faina integrala are valori nutritionale diferite fata de faina alba.
Un studiu pe termen lung (25 de ani) realizat de catre Facultatea de Sanatate Publica de la Harvard pe un esantion de 74.000 de femei si 43.000 de barbati, inceput pe la mijlocul anilor 1980 pana in 2010, a demonstrat ca o singura felie de paine integrala (28g) consumata zilnic scade cu 5% rata mortalitatii si cu 9% rata mortalitatii determinata de bolile cardiovasculare.
De ce sa consumam faina integrala? Pentru ca:
- faina integrala are cu 400% mai multe vitamine si minerale fata de faina alba si cu 500% mai multe fibre;
- painea facuta din faina integrala are un indice glicemic de 51; Este o paine care nu ingrasa, fiind mult mai echilibrata nutritional;
- faina integrala reduce riscul de boli cardiace prin scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sangelui;
- consumul produselor din faina integrala scade glicemia cu pana la19%;
- fibrele din cerealele integrale protejaza impotriva aparitiei cancerului de san;
- datorita continutului in fibre insolubile (din tarata) accelereaza tranzitul intestinal;
- prin continutul in vitamine si minerale (vitamine de tip B, E, fier) continute in germene, furnizeaza energie organismului si ajuta la intarirea imunitatii.