De data aceasta am încercat o nou? re?et? de gnocchi preparate cu gri?, g?sit? într-o revist? Secretele buc?t?riei.
Ingrediente pentru gnocchi:
- 1 kg cartofi albi
- 2 g?lbenu?uri
- 120 g gri?
- 80 g f?in?
- sare
- nuc?oar?
Ingrediente pentru sosul de brânzeturi:
- 250 g ca?caval
- 150 g parmezan
-250 g branz? N?sal sau Gouda
- 100 g brânz? tip gorgonzola
- 50 g unt
- 50 ml ulei de m?sline
- sare, piper
Incepem cu prepararea aluatului pentru gnocchi:
Se spal? cartofii ?i se fierb. Se scurg ?i se las? s? se r?coreasc?. Se cur??? ?i se paseaz?.
Se adaug? galbenu?urile, gri?ul ?i f?ina; se condimenteaz? cu sare, piper ?i nuc?oar?.
Se fr?mânt?, apoi se d? aluatul la frigider 30 minute, dup? care se scoate ?i se fac rulouri de aluat de grosimea unui deget; se preseaz? cu o furculi?? ?i se las? s? se odihneasc? 15 min, dup? care se fierb într-o cantitate mare de ap? cu sare, unde se las? la foc moale 15 - 20 minute (scuze, dar fiind presat? de timp am uitat s? fac poze pentru restul etapelor de preg?tire a g?lu?telor).
Se scot cu lingura de spum? ?i se las? s? se scurg?.
Uitasem s? precizez c? pentru aceast? re?et? am folosit jum?tate din cantitatea de aluat, restul l?sându-l la congelator, pentru a fi folosit la alt preparat.
Pentru prepararea sosului se taie brânzeturile cubule?e.
Untul se pune într-o crati?? împreun? cu 2 linguri de ulei de m?sline, se adaug? cuburile de brânzeturi ?i, amestecând continuu, se topesc brânzeturile la foc mic.
Se adaug? smântâna, sare ?i piper dup? gust.
Spre sfâr?it se adaug? în sos 2 polonice din apa în care au fiert gnocchi, pentru a-l sub?ia pu?in, mai l?sa?i 1 - 2 minute la fiert la foc mic, amestecând continuu.
Când gnocchi sunt fier?i ?i scur?i de ap? se pun în crati?a cu sosul de brânzeturi unde se las? 2 - 3 minute .
Gnocchi se servesc foarte firbin?i, deoarece brânzeturile au tendin?a de a se închega ?i a se înt?ri foarte repede.