Ton onigiri, micul sandviș japonez triunghiular din orez - おにぎり
Ton onigiri, micul sandviș japonez triunghiular din orez - おにぎり
Când ne gândim la cultura culinară a Japoniei, ne gândim evident la sushi, ramen și chiar la celebra omletă Okonomiyaki... Dar ceea ce ne place în mod deosebit esteonigiri! Acest mic triunghi de orez este gustarea ideală, găsită în konbinis-urile japoneze pentru un prânz la pachet. Personalizabil la nesfârșit, noi am ales să îl umplem cu ton picant și maioneză, învelit în orez lipicios și alge nori pentru o notă crocantă. Acest sandviș cu orez se găsește aproape peste tot în Asia sub diferite denumiri, cum ar fi în Coreea de Sud, unde se numește"Samgak Gimbap". Așadar, să ne apucăm de gătit ;-)
Pregătiți orezul pentru sushi: Mai întâi se spală orezul pentru a îndepărta amidonul de pe boabe, clătinându-l de mai multe ori.
Se pun orezul și apa rece într-o cratiță. Se acoperă cratița. Când apa clocotește, se fierbe la foc mic, acoperit, timp de 10-15 minute. (Când orezul a absorbit toată apa, este gata). Se oprește focul și se lasă să se odihnească, acoperit, timp de 10 minute.
Se taie alga marină în fâșii, urmând liniile de pe foaie. Tăiați fâșiile în jumătate. Veți avea nevoie de 6 în total.
*Puteți sfărâma bucățile rămase pentru a le adăuga la orez, dacă doriți.
Apoi adăugați semințele de susan și amestecați bine. *În acest moment puteți adăuga și bucățile sfărâmate de alge marine.
Se pregătește garnitura: Se scurge și se sfărâmă tonul. Adăugați maioneza, sosul de soia și sosul sriracha (opțional: lăsați-l deoparte dacă nu vă place picant). Se amestecă bine.
Se folosește o formă pentru a modela onigiri: Tapetați fundul formei cu orez (acesta trebuie să fie încă cald). Se pun aproximativ 2 lingurițe de umplutură în centru.
Se acoperă cu orez, apoi se închide forma și se apasă bine pentru a sigila onigiri-ul.
Se deschide forma și se îndepărtează marginile onigiri-ului cu ajutorul unui cuțit.
Întoarceți forma peste bucata de alge așezată vertical, astfel încât algele să se poată înfășura în jurul părții din față și din spate a sandwich-ului.
Apăsați partea superioară a formei pentru a elibera triunghiul de orez. Înfășurați alga în jurul onigiri-ului.
Modelați onigiri cu mâna: Udați-vă mâinile. Puneți aproximativ o lingură de orez fiert în palmă.
Se adaugă 2 lingurițe de umplutură în centru. Se acoperă cu orez fiert și se formează o minge, cu umplutura prinsă în centru.
Apoi, folosind ambele mâini, una deschisă în plan (unde veți pune bila de orez) și cealaltă îndoită pentru a forma un "V", formați un triunghi cu bila de orez. Aplatizați laturile dacă este necesar.
Așezați triunghiul de orez decorat pe fâșia de alge și înfășurați sandwich-ul pentru a forma un Onigiri frumos.
Ce tip de orez ar trebui să folosesc pentru a face onigiri? Folosiți orezul japonez folosit la sushi. Orezul nu trebuie să aibă oțet adăugat și trebuie să fie încă cald atunci când faceți chifteluțele.
De ce să vă umeziți mâinile atunci când formați onigiri? Umezindu-vă mâinile, veți împiedica orezul să se lipească de ele. Puteți chiar să adăugați puțină sare pentru a condimenta sandwich-ul în același timp!
Cum folosesc algele marine în onigiri? Puteți tăia algele în fâșii și să le așezați în jurul orezului, așa cum se arată aici, sau să tăiați un dreptunghi mare de lățimea onigiriului și să îl înfășurați de jur împrejur înainte de a mânca sandvișul, astfel încât să își păstreze nota crocantă.
Ce pot folosi în loc de ton fiert? Îl puteți înlocui cu somon fiert, creveți sau macrou, de exemplu.
Onigiri pot fi consumate calde sau reci? Totul depinde de garnitura pe care o folosiți. Puteți face o umplutură în stil coreean cu kimchi și mozzarella rasă. Apoi puteți prăji părțile laterale ale sandvișului într-o tigaie încinsă cu ulei de susan.
Umplutura trebuie să fie în centru? Puteți pur și simplu să amestecați totul: orezul și umplutura, să formați triunghiuri și să le înfășurați în alge, sau nu! Nouă ne place să amestecăm orezul cu creveți :-)
Cum faci onigiri fără o formă? Folosește-ți mâinile! Tot ce trebuie să faci este să formezi o minge umplută și apoi să o modelezi cu mâinile, așezând mingea pe o mână plată și formând triunghiul cu o mână îndoită în "V". Pregătim un videoclip care vă va arăta în detaliu cum să faceți acest lucru cu și fără matriță. Între timp, veți găsi fotografii ale diferitelor etape din rețetă ;-).
Onigiri sau Samgak Kimbap? În Japonia, aceste mici sandwich-uri se numesc "Onigiri" ("おにぎり" scris în japoneză), iar în Coreea de Sud se numesc Samgak Kimbap/Gimbap ("삼각김밥" scris în coreeană). Acestea arată foarte asemănător și sunt foarte populare pentru a fi mâncate din mers. Le puteți găsi în supermarketurile mici :-)