Se pun intr-o oala 5 litri de apa, sarea grunjoasa, cate 2 fire de cimbru si rozmarin, usturoiul zdrobit, dafinul si piperul. Se da in clocot, apoi se acopera, se stinge flacara si se lasa sa infuzeze pana ce lichidul se raceste complet.
Se introduce puiul in saramura, se acopera si se lasa la marinat peste noapte. Se scoate apoi din saramura, se scurge bine si se sterge cu grija cu prosoape de hartie, pe exterior si in interior. Se lasa apoi sa se zvante, la temperatura camerei, circa 1-2 ore.
Intre timp se alifiaza untul si se combina cu sare, piper, usturoi ras, frunze de cimbru si rozmarin. Se freaca puiul cu o jumatate de lamaie, in interior si pe exterior. Se introduc in cavitatea sa cele doua jumatati de lamaie, firele de cimbru si rozmarin si cateii de usturoi intregi.
Se desprinde pielea puiului, incepand de la gat, si se introduce pe sub ea, in zona pieptului si a pulpelor, untul alifiat, impingand umplutura ca sa se raspandeasca cat mai mult si mai uniform. Se unge puiul cu restul de unt.
Se incinge cuptorul la 180 °C (foc mic-mediu). Se asaza puiul deasupra unei tave de copt in care s-a turnat 1/4 cana de apa (un strat de apa de 2 mm inaltime). Se coace puiul incet, intorcandu-se de 2-3 ori (se asaza cu pieptul in sus si apoi pe fiecare parte laterala) timp de 40-50 de minute, sau cat este nevoie ca sa fie crocant si facut. Se testeaza intepand puiul cu varful unui cutit ascutit, la imbinarea pulpei cu pieptul. Lichidul care curge trebuie sa fie limpede.
Intre timp, se fierb 6-8 minute cartofii in apa cu putina sare, cat sa se gateasca pe jumatate. Se scurg bine si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu putin ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se presara cu cateva frunzulite de cimbru si se pun in cuptor, cam cu 20-25 de minute inainte ca puiul sa fie gata. Se coc pana ce sunt facuti, fragezi la interior si rumeniti la exterior.
Se scoate puiul, se asaza pe un grilaj metalic asezat deasupra unei fafurii mari, si se lasa la odihna 10 minute, acoperit lejer cu folie metalica.
Se scoate tava de copt din cuptor si se pune pe aragaz, pe flacara mica. Se incinge sucul lasat de pui, racaind cu spatula pentru a desprinde eventualele depuneri caramelizate. Se adauga vinul si se da mixtura in clocot. Se lasa sa bolboroseasca 2 minute, pana ce se ingroasa un pic. Se adauga sosul lasat de pui in farfuria de sub grilaj si se continua reductia inca 1-2 minute.
Se adauga 2-3 linguri de smantana de gatit si se continua 1-2 minute. Se da luciu socului cu un cubulet de unt rece, ?plimbat? cu miscari circulare prin sos.
Se serveste puiul cu cartofi, stropiti cu sos, alaturi de o salata verde.