Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte ( nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute.
Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam maiaua crescuta.
Cu ajutorul unei furculite amestecam incet incorporand cate putina faina de pe marginea adanciturii. Periodic turnam cate putin din apa sarata cu ulei. Continuam asa pana am incorporat toate ingredientele.
Tin sa precizez, pentru ca mi se pare important: Am folosit exact canditatile date si nu avut nevoie de alte adaugiri de faina sau lichid. Coca a iesit perfecta, moale, elastica si nelipicioasa.
Incalzit un pic cuptorul (vreo 10 minute cu usa deschisa), oprit focul si bagat acolo castronul cu coca, la crescut, pentru o ora.Laura ne sfatuieste sa lucram cu coca pe un fund de lemn "pentru ca in contact cu lemnul glutinele confera aluatului elasticitate".
De asemeanea, blaturile de pizza trebuie intinse cu MANA nu cu sucitorul. " Stiu ca ma repet dar nu folositi in nici un caz facaletul pentru intinsul foii. Preferati o pizza mai neregulata ca forma decat o pizza perfect rotunda dar fara gust care isi pierde elasticitatea in momentul in care se raceste" mai spune ea si ii dau dreptate.
Comentarii:
Foarte buna! am facut de multe ori!
Interesant.... am sa o incerc si eu
Super