Raclette este o reteta pe care o savuram de obicei la munte, dupa o zi de ski.
Raclette sau racleta/racletă este denumirea generică pentru tipurile de brânză semi-tari, produse din lapte de vacă nepasteurizat.
Raclette, de la verbul racler – a răzui, în franceză, desemnează instrumentul tradițional în care sunt încalzite felii groase de brânză până încep să se topească.
Va propun o varianta pizza. Practic daca nu aveti grill-ul electric cu tăvițe speciale pentru raclette .
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de apa calda si 1 lingura de faina. Lasam sa-si dubleze volumul . In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua si sarea. Amestecati. Adaugati trepat apa calda. La final adaugam uleiul si framantam cca 10-15 minute.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.
Fierbeti cartofii întregi. Se curata si se taie felii. Se curata si se taie marunt ceapa și usturoiul. Se prajeste baconul fara sa punem grasime, adaugam ceapa si usturoiul si coloram. Adăugați smantana, un pic de sare și piper, gatiti la foc mic 2-3 minute. Rezervati.
Făinăm suprafața de lucru și intindem aluatul intr-o foaie de forma rotunda. Puneti sosul pregatit si rezervat,
Depuneti apoi feliile de jambon si de cartofi.
Puneti deasupra feliile de branza raclette si presaram cimbru uscat. Dati la cuptorul cald la 200°c timp de 20-30 de minute.