Incepi cu sosul Ragu, carui preparare dureaza cel mai mult. Acest sos se face in decursul a mai multe ore, min 3, dar eu il las cam 4 ore. Este foarte important sa ai o cratita cu un fund mai gros si un foc foarte mic, pentru ca cu cat fierbe mai mult acest sos, cu atat va fi mai bogat in arome.
Se toaca ceapa, usturoiul si se da prin razatoarea mare morcovul. Se calesc acestea impreuna cu 6-7 linguri de ulei de masline, impreuna cu dafinul si cimbrul. Se adauga carnea si se rumenesc toate impreuna. Se stinge cu vin si atunci cand el se evapora adauga sosul de rosii. Daca folosesti rosii cuburi din conserva trebuie sa adaugi apa sau supa de legume, cam 700ml.
Nu te speria daca in loc de sos ti se pare ca ai o ciorba! Dupa 3-4 ore la foc mic, fara capac, cu geamul deschis ca sa nu inebunesti de mirosul care devine din ce in ce mai apetisant, va deveni un sos dens si incredibil de gustos.
La un foc mic, nu se intampla nimic rau, dar aminteste-ti totusi sa mai amesteci in el din jumatate in jumatate de ora. Vei vedea ca este ca la zacusca: desi toate ingredientele sunt fierte, cu cat sta mai mult pe foc cu atat este mai buna. Dupa cea de a doua ora deja incepe sa se lege si uleiul sa iasa la suprafata. Poti gust din sos cu ajutorul unui dumicat de paine inmuiat in sos si ai grija sa te opresti la timp, ca tot gustand ar exista pericolul sa mananci tot sosul in ritmul asta. Nu adauga sare, decat un praf, pentru ca acest sos se va condensa si exista posibilitatea sa il faci prea sarat, asa ca nu pune sare in el.
Sosul bechamel: Topesti intr-o cratita untul, o tragi de pe foc si adaugi faina si laptele, alternativ, amestecand cu un tel pana devine omogena. O pui pe foc, adaugi un praf de nuscoara si amesteci mereu, ca la ciulama, pana devine de consistenta smantanii. Nu dureaza mult, cam 10-15 min. Il lasi deoparte pentru ca iti va trebui sa acoperi cu acest sos pastele inainte de cuptor. Atunci cand sosul Ragu este aproape facut, pune apa la fiert pentru paste. Cand fierbe adauga sarea si pastele pe care le fierbi al dente. Le scurgi bine de apa in care au fiert si le pui peste sosul Ragu si le amesteci.
Asamblarea: Pui jumatate din pastele amestecate cu sosul Ragu intr-o tava mare. Presari parmesanul sau branza ta sarata si adaugi si restul pastelor. Le acoperi cu sosul Bechamel pe care il distribui pe toata suprafata pastelor din tava, presari mozzarella sau casacaval peste si dai la cuptor pentru 30-45 de minute, pana se rumenesc la suprafata. Nu este necesar sa ungi tava cu ulei pentru ca Ragu-ul are suficient ulei ca sa nu se lipeasca pastele.
Pasta al forno este absolut delicioasa cu un vin bun! Daca ai un carnat de casa bun, il poti pune de la bun inceput in sosul Ragu, dar nu le combina cu chestii de astea din comert, ca e pacat.
Comentarii:
Iam iam