Cernem făina cu sarea într-un castron. În mijloc facem o gaură și punem drojdia, zahărul și apa călduță. Amestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm bine. Se pune aluatul într-un castron, se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut în loc cald pentru 40-50 minute. Se întinde aluatul foarte subțire, se taie în pătrățele (sau dreptunghiuri- cu cât forma e mai neregulată e mai gustoasă :)). Fiecare pătrățel se taie pe mijloc și se introduce unul din colțuri prin gaură.
Se prăjesc în ulei încins, aprox. 10 secunde pe fiecare parte, atenție să nu le ardeți. Se scot pe un prosop de hârtie să se absoarbă surplusul de ulei. Se servesc atât calde, cât și reci pudrate cu zahăr pudră.
Noi le numeam minciunele!Aceasta reteta imi aduce aminte de vremurile copilariei, cand nu prea au fost multe ingrediente la indemana si cu toate acestea bunicutele si mamele noastre puneau asa ceva pe masa duminica!De cate ori fac, ma apuca nostalgia!
In Ardeal se mai numesc Ciurigaua sau scoruse,le mincam cu pofta inca de copii mici.Foarte gustoase cu coaja de lamie rasa in aluat.Bravo pentru reteta,in amintirea bunicei si mamei mele care le faceau in fiecare Duminica.sarbatori fericite tuturos si multa sanatate.
Comentarii (43):
Astea le gatesc din copilarie, ca la mama acasa. e un desert usor pt. post.
Noi le numeam minciunele!Aceasta reteta imi aduce aminte de vremurile copilariei, cand nu prea au fost multe ingrediente la indemana si cu toate acestea bunicutele si mamele noastre puneau asa ceva pe masa duminica!De cate ori fac, ma apuca nostalgia!
Sunt fragede si f.bune...rapide si gustoase !
Astea sunt ciurigai, sau minciunele !
In Ardeal se mai numesc Ciurigaua sau scoruse,le mincam cu pofta inca de copii mici.Foarte gustoase cu coaja de lamie rasa in aluat.Bravo pentru reteta,in amintirea bunicei si mamei mele care le faceau in fiecare Duminica.sarbatori fericite tuturos si multa sanatate.
Foarte bune...indiferent de cum le botezi !
In Ardeal,la tara, scovergile sunt clatitele!
Va place sa contrazice-ti , probabil cel care a scria reteta este dintr-o zona unde se numeau scovergi , Este asa mare greseala ?
Zaharul e de dulce, deci nu e de post! Iar scovergile din Regat sunt langosele din Ardeal.
Super