Si acum sa trecem la treaba.Mai intai pregatim umplutura pt ca sa aibe timp sa se raceasca. Merele se curata de coaja si se dau prin razatoare.Se amesteca cu zaharul,esenta si untul si se pun pe foc,sa se caleasca putin pana ce scade zeama.
Optional,puteti adauga si 2 linguri de gris sau pesmet.La sfarsit se aduaga si scortisoara.Se dau apoi deoparte si de lasa sa se racoreasca putin.
Intre timp pregatim foile pt aluat.Intr-un castron se pune putina faina cernuta si amestecata cu praful de copt.Se face o gaura in mijloc in care se pune bicarbonatul stins cu otet,apoi apa si la sfarsit uleiul.Se amesteca toate ingredientele si se adauga treptat faina pana ce obtinem un aluat elastic(nu dur).
Aluatul rezultat il impartim in 2 parti,una un pic mai mare decat cealalta.Din bucata mai mare intidem foaia care va sta dedesubt.Presaram faina pe locul de lucru si incepem usor usor cu sucitorul sa intindem foaia cat de subtire putem.
Dupa aceea rulam foaia usor pe sucitor si o transferam in tava unsa cu unt sau ulei.Intepam cu furculita pe toata suprafata foii,apoi adaugam umplutura de mere.
Intidem rapid si cealalta foaie si o punem deasupra,peste umplutura.Inainte de a da tava la cuptor,batem bine un ou cu cateva linguri de lapte si ungem foaia.Acestea fiind spuse,dam tava la cuptor,la foc potrivit pt cca 45 de minute pana ce placinta incepe sa se rumeneasca.
Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra din abundenta.Se serveste rece(dar va zic eu ca merge si calda daca sunteti mai nerabdatori. Personal,recomand aceasta reteta pt ca este simplu de facut(va asigur eu,care nu sunt tocmai o priceputa in realizarea placintelor,dar cu asta nu dau niciodata gres),buna si foarte economica.
Eu rareori calesc merele, doar la anumite retete, la placinta, insa, niciodata. Le rad, le pun zahar, scortisoara si zahar vanilat, le amestec si le las asa pana intind foaia. Cand le pun in tava, le storc bine in maini si aia e! Merge mult mai repede iar gustul e foarte bun. Reteta de aluat pentru foaie, nu m-a dat pe spate, parca e paine, nu e macar putin dulce, si nu inteleg de ce mai pui si bicarbonat daca ai pus deja praf de copt.
Merele rase nu se calesc NICIODATA cu unt. Chiar este un adaos inutil, costisitor si daunator pentru sanatate. Sa il lasam pentru retetele ce nu se pot realiza fara unt. In rest, sigur ca placinta - oricare ar fi ea - iese mai buna cu foi facute in casa, dar foile gata facute ce cusur au ?! (in afara de faptul ca ...deh! sunt mai fade. Ganditi-va insa la timpul economisit si veti vedea ca, prin autosugestie, gustul lor dev ine brusc mai bun.
Comentarii:
Aluatul este uscat,,,,ar trebui inca 1 ou si mai multa grasime
26 Nov.2016 - Multumesc pentru reteta. Nu este greu de fcut si este gustoasa !
Super
O reteta cunoscuta.
Eu rareori calesc merele, doar la anumite retete, la placinta, insa, niciodata. Le rad, le pun zahar, scortisoara si zahar vanilat, le amestec si le las asa pana intind foaia. Cand le pun in tava, le storc bine in maini si aia e! Merge mult mai repede iar gustul e foarte bun. Reteta de aluat pentru foaie, nu m-a dat pe spate, parca e paine, nu e macar putin dulce, si nu inteleg de ce mai pui si bicarbonat daca ai pus deja praf de copt.
Merele rase nu se calesc NICIODATA cu unt. Chiar este un adaos inutil, costisitor si daunator pentru sanatate. Sa il lasam pentru retetele ce nu se pot realiza fara unt. In rest, sigur ca placinta - oricare ar fi ea - iese mai buna cu foi facute in casa, dar foile gata facute ce cusur au ?! (in afara de faptul ca ...deh! sunt mai fade. Ganditi-va insa la timpul economisit si veti vedea ca, prin autosugestie, gustul lor dev ine brusc mai bun.
Incercam sa o facem
AR MERGE SI CU GUTUI SAU DOVLEAC.
Absolut delicioasa!
Fffffffffffffffff bunaaaaaaaaaaaaaaa